на живо

Победа за Верстапен в старт без нито една обиколка

Най-краткото състезание във Формула 1

Reuters

Макс Верстапен спечели Гран при на Белгия без да е навъртял нито една състезателна обиколка. Проливен дъжд не позволи да се кара на "Спа", като пилотите направиха едва четири тура зад кола за сигурност.

Правилникът на Международната автомобилна федерация (ФИА) и Формула 1 гласи, че състезанието се счита за приключено, ако не са завъртяни 75% от обиколките, но тогава се връчват 50% от точките.

В този случай Верстапен взима 12.5 точки, а пилотът на "Уилямс" Джордж Ръсел, който беше втори в квалификацията, печели 9. Трети е Люис Хамилтън със 7.5 точки.

Това официално е най-краткото състезание във Формула 1, тъй като бяха изминати едва 14.008 км. Досега рекордът се държеше от Гран при на Австралия. Там през 1991 г. надпреварата трае 52.920 км. 

Снимка: Reuters

Стартът започна с 25-минутно закъснение, но след загряващата обиколка бе вдигнат червен флаг. Последва тричасово забавяване преди пилотите да се върнат на пистата, но след три обиколки зад колата за сигурност бе преценено, че има голям риск за всички участници.

В генералното класиране Люис Хамилтън остава начело с актив от 202.5, а Верстапен има 199.5 точки. Следващият старт за сезона е след седмица на нидерландската писта "Зандвоорт".