на живо

Почина Герд Мюлер

Германската легенда си отиде на 75 години

Легендата на "Байерн" Мюнхен и германския национален отбор Герд Мюлер е починал рано тази сутрин на 75-годишна възраст, съобщиха от баварския гранд.

"Бомбардировачът на нацията" страдаше от болестта Алцхаймер. Той е определян за един от най-великите нападатели в историята на Германия. Беше и един от най-обичаните.

Кариерата на Мюлер започва в "Ньордлинген" - отбора от родния му град. Като малък е бил стеснителен и често се съмнявал във футболните си качества. Успява да си осигури място при подрастващите едва на 12 години. На 17 пък дебютира при мъжете, след като е успял да вкара 180 гола като част от школата!

След 50 гола за 1 сезон в "Ньордлинген", Мюлер попада в полезрението на "Байерн" Мюнхен. Треньорът Здравко Чайковски е изумен от него и таланта му! Пред него стои завършен голмайстор, висок 176 см и доста пълничък!

"Не знам какво да го правя това момче!", първоначално отсича специалистът. Но при изкачването на тима в Първа Бундеслига, Мюлер като че ли сам намира ключа към първия тим и се превръща в "любимото ниско дебело момче" на наставника. Още през сезон 1966/67 (втората кампания, в която носи фланелката на "Байерн") Герд става голмайстор с 28 гола.

С "Байерн" Мюнхен Мюлер е 4-кратен шампион на Германия. 4 пъти печели и Купата на страната. Това не е всичко. Тимът триумфира 3 пъти в турнира за Купата на Европейските шампиони (днес Шампионска лига) - през 1974, 1975 и 1976 г. и веднъж в надпреварата за Купата на носителите на купи (днес Лига Европа) - през 1967 г.

Герд Мюлер напуска баварците през 1979 г. и изиграва последните си сезони за "Форт Лодърдейл Страйкърс" в САЩ, преди де прекрати зашеметяващата си кариера през 1981 г.

Мюлер има огромно значение и за националния тим на Германия!

Едва ли сте чували за много футболисти, които имат повече голове, отколкото мачове за страните си. Е, Мюлер е един от тях. Той участва в 62 срещи за Германия, в които успява да отбележи 68 гола!

Най-важният от тях е може би този на финала на световното първенство през 1974 г. Бундестимът играе срещу Нидерландия, а Мюлер бележи в 43-ата минута за 2:1! Титлата е в ръцете на Германия!

Две години по-рано нисичкият нападател е в основата на друг успех на националния му тим - европейската титла от първенството в Белгия.