на живо

Почина легендарният вратар на "Левски" Бисер Михайлов

Той ни напусна тази нощ след кратко боледуване

Тази нощ след кратко боледуване почина бившият вратар на "Левски" и националния отбор по футбол Бисер Михайлов. Новината съобщиха "сините" на официалния си сайт.

"Няма думи, с които да опишем болката си от загубата на един от най-великите „сини“ играчи, доблестен мъж и джентълмен на терена", пишат от клуба.

Бисер Михайлов си отиде от този свят на 77 години. В знаменитата си футболна кариера той игра само за "Левски" на клубно ниво и бързо се превърна в любимец взискателните фенове. Дебюта си за мъжкия тим прави на 13 септември 1961 г. срещу "Берое" и 13 поредни сезона остава под рамката на "синята" врата.

Изиграва 226 мача в "А" група, 43 мача за Купата на страната, 67 международни и над 50 други срещи. Бисер Михайлов е четирикратен шампион на България (1965, 1968, 1970 и 1974) и трикратен носител на Купата на Съветската армия (1967, 1970 и 1971). Има 5 мача за мъжкия национален отбор на България (1967-1973). 

Той е част от отбора, който побеждава "Юргорден" в първия европейски мач на "сините". Играе и срещу "Бенфика" с легендарния Еузебио в състава. Неговата голяма вечер е четвъртфиналът за купата срещу ЦСКА през пролетта на 1971 г. Именно тогава той спасява четири дузпи при допълнителните удари от бялата точка, които осигуряват трофея във витрината на "Левски". 

Бисер Михайлов поставя началото на вратарската династия в "Левски". Той е баща на четвъртия в света от първенството в САЩ и бивш президент на Българският футболен съюз Борислав Михайлов, както и дядо на настоящия капитан на "сините" Николай Михайлов.