на живо

Подновяването на Висшата лига - на 10 стадиона и с 40 000 теста за COVID-19

На 7 май трябва да бъде взето решение как да продължи сезона във Висшата лига

Подновяването на сезон 2019/2020 в английската Висша лига може да се случи, но при определени условия. Според британското издание "Телеграф", мачовете от кампанията могат да се доиграят, но не и във формата, на който сме свикнали.

За начало, най-вероятно по трибуните няма да има зрители, поне докато ситуацията с разпространението на коронавируса не се нормализира.

Също така 20-е отбора в елита на Англия ще играят само на 10 стадиона. Именно по този начин ще може да се контролира дезинфекцията на съоръженията. Терените ще са избрани по такъв начин, че на отборите да не им се налага да правят дълги пътувания. 

Най-вероятно мачове ще се провеждат само на големите съоръжения, тъй като на тях има възможност да се разграничат два потока за влизане и излизане. Такива са "Уембли", "Емиратс", "Тотнъм Стейдиъм" и "Стамфорд Бридж" за тимове от южната част на страната и около Лондон. "Олд Трафорд", "Етихад", "Анфийлд", "Вила Парк" и "Сейнт Джеймс Парк" за тези в северната част на Острова.

На трибуните ще се допускат максимум 150 човека - технически персонал и журналисти.

Освен това клубовете ще трябва да осигурят периодично тестване на футболисти и персона. За това ще са необходими около 40 000 теста за COVID-19. Тяхното ползване трябва да започне още по време на тренировките преди подновяването на мачовете.

Снимка: Reuters

Окончателно решение за подновяване на футбола във Великобритания се очаква да бъде взето на 7 май. За евентуални дати за първи мач се посочват 7 юни или 15 юни. Всичките клубове от Висшата лига са категорични, че искат кампанията да продължи, а не да бъде прекратявана.

bTV призовава: останете си вкъщи!