на живо

Подолски става хокеист, за да спаси любимия си тим от фалит

Страхотен жест на световния шампион

Световният шампион с Германия от 2014 г. - Лукас Подолски, ще замени футболните обувки с кънки за лед. 35-годишният нападател, който в момента се състезава за турския "Анталияспор", прие присърце мисията за спасението на хокейния тим "Кьолнер Хайе", който е пред фалит заради пандемията от коронавирус.

Снимка: Getty Images

Подолски, който в бляскавата си кариера е носил екипите на "Байерн" Мюнхен, "Интер" и "Галатасарай", е готов да влезе в ново амплоа, ако така ще спаси един от най-титулуваните хокейни тимове в Германия.

Наскоро Подолски обеща на феновете на "Кьолнер Хайе", че ще подпише с клуба, ако бъдат закупени 100 000 виртуални билета. Парите от тях са изключително важни за оцеляването на тима от Кьолн.

Целта бе постигната, а бившето острие на Бундестима няма намерение да прекрачи думата си. Все още не е ясно обаче как ще съвместява двата спорта.

"Толкова съм щастлив за "Хайе", че продадохме 100 000 билета. Искам просто да благодаря на всички хора и компании, които ни помогнаха", каза Подолски в изявление, публикувано на страницата на хокейния тим.

"Когато нещата малко се поуспокоят, ще седнем заедно с клуба, за да решим как да продължим оттук нататък. Нямам търпение да стана нападател на "Кьолнер Хайе".

От тима обясняват ситуацията: "Миналата седмица световният шампион от Кьолн даде тази луда идея за хокейния тим. Той предложи да стане играч на тима, ако бъдат продадени 100 000 билета. Благодарение на активизацията на феновете, отборът ще може да започне сезон 2020/21 в местното първенство", пишат от "Кьолнер Хайе".

Лукас Подолски е роден в Полша, но израства в Кьолн. Той има 130 мача за националния отбор на Германия, в които отбелязва 49 гола. Помага на Бундестима да спечели четвъртата си световна титла и слага край на кариерата си в националния отбор през 2017 г.