на живо

ПОГБитката на двама братя в Лига Европа

От предградията на Париж до митичния "Олд Трафорд"

Фамилна футболна история, зародила се на игрищата в източните предградия на Париж, се пренася днес на митичния "Олд Трафорд".


Братята Пол Погба и Флорентин Погба ще играят един срещу друг с екипита на „Манчестър Юнайтед” и „Сент Етиен”, като само един от двамата ще достигне до 1/8-финалната фаза на Лига Европа.

„Денят настъпи”, заяви по-големият брат Флорентин преди двубоя. „Време е да излезем един срещу друг на терена, а не на игрището в квартала ни”.

Семейната традиция отново беше спазена. Тримата братя, Пол (23 г.), Флорентин (26 г.), Матиас (26 г. - нападател в „Спарта” Ротердам) имат еднакъв ритуал. Те подстригват и боядисват косите си в най-различни форми и краски.

Тематично за ПОГБитката защитникът на „Сент Етиен” избра прическа с изрисувани двата номера, с които той и брат му играят, а именно 19 и 6. Флорентин изрази уважението, което майка им Йео очаква от най-голямото си момче. Тя ще бъде на стадиона както тази вечер, така и след седмица във Франция.

„19 е моят номер, 6 е неговият. Ще бъде магическо. Надявам се и двамата да се насладим на момента. Гледам изключително позитивно на мача. Нямам търпение да играя на този исторически стадион срещу малкия си брат. Кого ще подкрепя Матиас? Разбира се, че братята си”, заяви Флорентин преди двубоя.

Баткото и малкото братче обаче изминаха дълъг и много различен път до този незабравим сблъсък. Път, започнал на игрище с изкуствена трева в Роаси ан Бри – на 24 км от центъра на френската столица Париж.

„Като тийнейджъри се виждахме с приятелите ни след училище и играехме всеки ден. Пол понякога заставаше на шега на вратата. И тримата обичахме да вкарваме голове и да имитираме любимите си играчи, които гледахме по телевизията. Беше страхотно”, разказва Флорентин.

Разделят се през 2007 г., когато Флорентин и Матиас отиват в Испания, за да играят за „Селта Виго”. Пол пък остава във Франция и се присъединява към „Льо Авър”. По-често си писали съобщения. По-рядко се чували.

Днес обаче не съжаляват. И тримата братя са професионални футболисти и изглежда са взели правилните решения преди 10 години. Просто съдбата се усмихна най-много на малкия.

Пол е на 23, има 44 мача за Франция и е най-скъпият футболист в света след трансфера от „Ювентус” за 105 млн. евро.

Флорентин пък е на 26, избра да играе за националния отбор на Гвинея, а трансферната му цена е скромните 3 млн. евро.

„Юнайтед” е най-богатият клуб в света. „Сент Етиен” дори не е най-богатият клуб в региона си, откъдето е и френския гранд „Лион”.  

Дали има завист?

Знам колко е добър още от малък. Да е в този голям отбор е чудесно за него. Той има силна психика и може да се справи с тежестта да е най-скъпия футболист в света. Пол не обича да губи. Аз се научих да губя. Приемам го повече като урок отколкото като поражение. Брат ми обаче полудява, когато го победят”, разказва Флорентин.

„Много сме горди с него. Винаги ще го подкрепяме, независимо дали прави добър или слаб мач. Дори и да спечели всички трофеи в света, той ще си остане моят малък брат”, каза още бранителят на „Сент Етиен” преди сблъсъка.

И така сме сигурни в едно.

Както и да завърши мача между 20-кратния шампион на Англия и 10-кратния шампион на Франция, вечерта ще остане в историята. Като моментът, в който най-скъпият футболист в света, с най-шантавата прическа, се превърна отново в малкото братче на Матиас и Флорентин от Роаси ан Бри.