на живо

Погром във Вилнюс! "Лъвовете" загубиха от Литва за първи път в историята

Тимът на Ясен Петров отстъпи с 1:3 в световна квалификация

Reuters

Националният отбор на България по футбол допусна историческо поражение. "Лъвовете" отстъпиха с 1:3 на Литва като гости в мач от световните квалификации. Тимът ни губи от литовците за първи път, като до момента имаше две победи срещу този съперник - с 3:0 в приятелски мач през 2003 г. и с 1:0 преди месец в пресявките за Мондиал 2022.

На ст. "ЛФФ" във Вилнюс Димитър Илиев пропусна дузпа в 14', а домакините поведоха в 18' чрез Юстас Ласицкас. Кирил Десподов изравни от пряк свободен удар в 64', но литовците стигнаха до трите точки с попадения на Фьодор Черних в 82' и 84'.

Снимка: Reuters

Така "трикольорите" продължават да нямат победа при визита в официален мач вече повече от 3 години. Последният български успех далеч от дома е на 10 септември 2018 г. - с 2:1 срещу Словения в Лигата на нациите. "Лъвовете" нямат спечелена световна квалификация при гостуване от 10 септември 2013 г. насам, когато се наложиха с 2:1 над Малта.

Литовците сложиха край на серия от 9 загуби и отбелязаха 3 гола в официален двубой за първи път от 13 години - за последно на 6 септември 2008 г. при 3:0 срещу Румъния в световна квалификация.

След поражението днес България остава на четвърто място в групата с 5 точки, а Литва е на дъното с 3. В седмия кръг - на 12 октомври (вторник), "лъвовете" посрещат Северна Ирландия.

Снимка: Reuters

Съставите

Литва: Шеткус, Вайткунас, Климавичиус, Шаткус, Баравякас, Сливка,  Мегелайтис, Черних, Новиковас, Ласицкас, Лаукжемис

България: Луков, А. Христов, П. Христов, Антов, Божиков, Витанов, Малинов, Йомов, Неделев, Десподов, Д. Илиев