на живо

Полиция нахлу в офисите на "Барселона", арестуваха Бартомеу

Задържани са общо четирима души

Каталунската полиция влезе в офисите на "Барселона" рано тази сутрин, съобщават испанските медии. Твърди се, че нахлуването на органите на реда е във връзка с разследване относно скандала "БарсаГейт", който е свързан с имиджа на клуба в социалните мрежи.

Полицията разследва случая от месеци, а "La Vanguardia" и Cadena SER твърдят, че вече има четирима арестувани. Става дума за бившия президент Хосеп Мария Бартомеу, изпълнителния директор Оскар Грау, отговорника за юридическите въпроси Роман Гомес Понти и Жауме Масферер - началник на кабинета на президента на "Барса". 

Все още обаче няма официално потвърждение за арестите.

Срещу бившия президент на клуба Хосеп Мария Бартомеу бяха повдигнати обвинения в корупция. 57-годишният ръководител е получавал лични или колективни финансови облаги от транзакции, извършени от името на клуба.

Снимка: Getty Images

Обвиненията са факт след разследването, което започна още през февруари 2020 г. Твърди се, че каталунците са наели компанията I3 Ventures, която да защити репутацията на президента и да опетни имената на бивши и настоящи футболисти на клуба в социалните мрежи.

Оказа се, че Бартомеу е разрешил плащането на кампанията да бъде 600% от пазарната стойност на услугата и така си е осигурил финансови дивиденти. Обикновено компании в тази сфера подписват договори за консултантски услуги в размер 120-150 хиляди евро, но договорът с "блаугранас" е за 980 хиляди евро.

В момента не са известни повече подробности за операцията. Властите влязоха в офисите на клуба и през лятото на 2020 г.

След заформилия се скандал част от членовете на Борда на директорите на "Барселона" подадоха оставки.

Следващият мач на "Барса" е в сряда (3 март), когато в полуфинален реванш от Купата на краля каталунците се изправят срещу "Севиля" (2:0 за севилци в първия двубой). Срещата е от 22 ч. по bTV Action.