на живо

Полицията в Кардиф се готви за най-сериозната си мисия

2000 униформени ще дежурят по улиците на града в деня на мача

Getty Images

"Най-сериозната мисия по охрана на спортно събитие" - така определи полицията в Кардиф предстоящия финал в Шампионската лига. "Купата с големите уши" ще научи своя нов притежател след срещата между "Ювентус" и "Реал" Мадрид утре вечер (3 юни). Мачът ще може да гледате пряко по bTV Action от 20:30 ч.

Очаква се трибуните да бъдат изпълнени до краен предел. Стадионът е с капацитет 74 500 места, но решителната среща ще могат да гледат само 66 000 души, съобщава "Газете дело спорт". Те ще бъдат щателно проверявани преди влизане и няма да бъдат допускани никакви чанти, раници и по-обемни предмети.

Естествено в града ще пристигнат и хиляди други привърженици, които ще очакват радостни вести за своя любим тим по улиците около стадиона и в местните заведения.

Всъщност полицията в Кардиф очаква близо 170 000 души да изпълнят града в деня на мача, което се равнява на половината население. 200 000 фена е прогнозната бройка на туристите, които ще пристигнат в Уелс през цялата седмица преди дългоочаквания мач.

Снимка: Getty Images

Как обаче се охранява събитие с толкова зрители?

Органите на реда в Кардиф твърдят, че не са променяли първоначалните си планове, въпреки атентатите в Манчестър преди седмица. Присъствието на полицаи в града със сигурност ще е значително. Само в деня на мача по улиците ще дежурят 2000 униформени служители, които ще бъдат въоръжени.

В помощ на органите на реда ще влязат и технологиите. Всички камери на ключови места в Кардиф - гари, площади и по-оживени кръстовища, са оборудвани със софтуер за лицево разпознаване. Той ще засича хора със забрана да посещават спортни събития и такива, разследвани от службите за сигурност.

Снимка: Getty Images

За първи път в историята на надпреварата финалът ще се играе под спуснат покрив. Причината отново са засилените мерки за сигурност след атентата в Манчестър. Преди седмица терорист-самоубиец се вряза в тълпа, излизаща от концерта на Ариана Граде. При взрива загинаха 22-ма души, между които предимно деца.

Тренировките на "Юве" и "Реал" също ще се проведат на закрито.

Полицията вече премина основна репетиция за решителната среща. Финалът в надпреварата при дамите между "Лион" и "Пари Сен Жермен" се изигра на "Милениум Стейдиъм", а никакви по-сериозни инциденти не помрачиха радостта на шампионките от "Лион".

А докъде ще се простират мерките за сигурност на стадиона по време на самия финал, ще може да видите на живо от 20:30 ч. на 3 юни по bTV Action.