на живо

Полша отново покори световния волейболен връх

Възпитаниците на Витал Хайнен бяха категорични във финалния мач срещу Бразилия в Италия

FIVB

Както преди 4 години, така и сега, мъжкият национален волейболен отбор на Полша спечели световната титла! "Дружина"-та бе безапелационна във финала, надигравайки Бразилия с 3:0 (28:26, 25:20 и 25:23). 

Така поляците, водени от белгиеца Витал Хайнен, прибраха във витрината си трети трофей от престижната надпревара, повтаряйки успеха си от 2014 г. пред родна публика.

Снимка: FIVB

Този път финалното шоу се състоя в Торино, Италия в препълнената зала "Алпитур", а самото първенство бе първото в историята, което се проведе в две държави - Българи и Италия.

Мачът започна нервно за двата тима, които редуваха добри атаки с грешки от сервис линията. Поляците постепенно натрупаха аванс от две точки и така посрещнаха първото и второто техническо прекъсване. Бразилците обаче не бяха казали финалната си дума за гейма. Постепенно изравниха в най-важния момент - за 23:23. Капитанът Михал Кубяк и диагоналът Бартош Курек обаче бяха в основата на мобилизацията на бъдещите първенци и затвориха частта при 28:26.

Снимка: FIVB

Вторият гейм премина на пръв поглед доста по-лежерно за поляците. Въпреки опитите на "Селесао" да се противопостави на натиска, Бруно Резенде и компания не успяха да стопят аванса на противника си. Така закономерно поляците поведоха с 2:0 след 25:20.

Превъзходството на европейския тим личеше и в последния гейм. Полша бързо поведе с 8:3, а при второто техническо прекъсване преднината бе 16:10. Бразилците се опитаха да се върнат в срещата, но силите им стигнаха само да се приближат на точка при 21:22. В крайна сметка момчетата на Витал Хайнен спокойно затвориха частта при 25:23, а след това вдигнаха втората си поредна титла от световно първенство.

Снимка: FIVB

Най-резултатен за успеха бе Бартош Курек, който записа 24 точки. Той стана и Най-полезен играч на шампионата. Идеалният отбор на първенството пък изглежда така:

Най-добри посрещачи: Михал Кубяк (Полша) и Дъглас Соуса (Бразилия)
Най-добър разпределител: Мика Кристенсън (САЩ)
Най-добър диагонал: Матю Андерсън (САЩ)
Най-добри централни блокировачи: Лукас Сааткамп (Бразилия) и Пьотр Новаковски (Полша)
Най-добро либеро: Павел Заторски (Полша)

Снимка: FIVB

Бразилците ще трябва да се радват на сребърните медали, докато с бронз от Италия си тръгва селекцията на САЩ. Американците победиха Сърбия в мача за третото място. България пък е на 9-о място в света в крайното класиране.