на живо

Последни в Европа! Софиянци недоволни, няма къде да спортуват (ВИДЕО)

Тревожна статистика въпреки статута на Европейска столица на спорта

София е на последна позиция от европейските столици според степента на удовлетвореност на жителите от възможностите за спорт. 62 процента от хората са недоволни от предоставените им условия.

Стадионът в Националната спортна академия „Васил Левски” е един от малкото със свободен достъп и единственият в София с тартанова настилка, който може да се ползва безплатно. Всъщност на територията на академията са повечето от обектите, благодарение на които градът е европейска столица на спорта.

За Ани и 7-годишната й дъщеря Йоана възможностите за спорт крият много опасности. „Това е единственото място в квартала, където с малката можем да тренираме. Обаче мизерията е просто ужасяваща", споделя майката.

Изоставеният от години стадион „Септември” е съоръжение без алтернатива в квартал „Красна поляна”. Използването му обаче не е безопасно. "Намирали сме всякакви боклуци - спринцовки и какви ли не изделия", разказва Ани. 

В Общината не бяха запознати с изследването и не са съгласни с мнението на анкетираните. Чиновниците твърдят, че са инвестирани стотици хиляди лева в изграждането на спортни обекти.

„Българската столица има едни от най-добрите условия в Европа за всякакви видове спортна активност - категоричен е заместник-кметът по спорта Тодор Чобанов. - Изградихме около 50 стрийт фитнес площадки, на които хиляди хора всеки ден имат достъп до спорт”.

До края на годината София ще бъде със статут на европейска столица на спорта. Според Общината най-слабо развитият район в столицата от гледна точка на спортни съоръжения е северната на града.

Тагове:

@