на живо

Последният финал на Андрес (ВИДЕО)

Капитанът на "Барселона" се надява да вдигне още един трофей, преди да се раздели с каталунците

Всяка велика история си има начало и край. А за Андрес Иниеста часовникът неуморимо отброява последните минути в "Барселона". Полузащитникът ще напусне съвсем скоро отбора на своето сърце, а финалът срещу "Севиля" за Купата на Краля довечера по всяка вероятно ще бъде последният му с екипа на каталунците.

Иниеста не е потвърдил официално, че си тръгва от "Камп Ноу", но от няколко седмици усилено се говори за негов трансфер в Китай.

Основните му мотиви да не продължи с "Барса" са спортно-технически. Той не иска да бъде част от тима, освен ако не е в най-добрата си форма. Личните и финансовите причини също ще наклонят везните при избора на следващата му футболна дестинация.

Ако отиде в Китай, не само ще получава завидна заплата, но ще печели допълнителни средства за останалите си занимания, като разширяването на бизнеса си с отглеждането на лозя.

Тази вечер срещу андалусийците Андрес ще изиграе последния си финал в цветовете на "Барселона". 22 години след като напуска родния "Албасете", за да се присъедини към Ла Масия.

Оттогава кариерата му е изпъстрена с титли и индивидуални отличия, които го направиха както един от най-добрите футболисти в историята на Испания, така и основна фигура в един от най-великите отбори на "Барселона".

Като капитан на "лос кулес" той първи ще вдигне трофея в турнира за Купата на Краля, ако каталунците победят "Севиля". Това ще бъде и 31-вата му купа на клубно ниво.

Вероятно ще бъде и последната му снимка с трофей, защото обикновено титлата в Ла Лига се представя при откриването на новия сезон.

Все пак ръководните органи на Испанската футболна федерация могат да променят традицията и да презентират трофея преди края на сезона. Другият вариант е "Барселона" да покани Иниеста на "Камп Ноу" при показването на шампионската титла. Такъв бе случаят с Паулиньо, който се прибра в Китай, за да отпразнува успеха на "Гуанджоу Евъргранде", въпреки че вече бе част от каталунския гранд.

Иниеста пристига в Ла Масия на 12-годишна възраст. Той е сред футболистите, които от рано са закърмени с идеята "Барселона". Не само намира място в първия състав, но и се превръща в ключов играч, който неведнъж вади тима от трудни ситуации.

Снимка: Getty Images

Колкото и невероятно да изглежда, откакто полузащитникът става твърд титуляр през сезон 2004/05, каталунците имат само една кампания без спечелен трофей - през 2007/08.

В кариерата на всеки голям футболист има поне един велик момент, с който ще бъде запомнен завинаги. За Иниеста един от тези мигове на гениалност се случва на 6 май 2009 г. Мястото - "Стамфорд Бридж" в Лондон.

Едва ли някой фен на "Барселона" ще забрави как полузащитникът пренаписа историята с невероятния си гол срещу "Челси" извън наказателното поле в добавеното време, с който класира тима за финала в Шампионската лига. Впоследствие "Барса" триумфира в надпреварата и постига историческия испански първи требъл. (б. ред. - печели Ла Лига, Купа на Краля и Шампионска лига в един сезон).

В допълнение към богатата си визитка, Иниеста бележи победното попадение за Испания във финала на световното първенство срещу Холандия през 2010 г.

Въпреки огромното си влияние на терена, личният му живот остана в сянка. Рядко попада в челните страници на всекидневниците с нещо различно от футболното си представяне.

Андрес Иниеста е сърцето на "Барселона". Неоспоримите му качества и постижения го направиха жива легенда и един от най-уважаваните футболисти в света.

Снимка: Getty Images
Дали ще успее да вдигне трофей с "Барса" в последния си финал ще разберем тази вечер. Срещата между каталунците и "Севиля" за Купата на Краля е от 22 ч. и ще бъде излъчена пряко по bTV Action.