на живо

Последният път, когато победихме Португалия в официален мач

Преди почти 43 години България излиза краен победител на ст. "Васил Левски" след 2-1 в световна квалификация срещу иберийците

Еузебио и Димитър Пенев в единоборство на стадион "Васил Левски"

В петък вечер родните национали излизат на стадион "Ещадио Д-р Магаляеш Песоа" в Лейрия за контролен мач срещу Португалия. Двубоя ще можете да наблюдавате по bTV Action от 22:00 часа.

Тази контрола на "лъвовете" със селекционер Ивайло Петев ни провокира да се върнем към последния път, когато България побеждава Португалия в официален и то много важен двубой.

Датата е 2 май 1973 година, а родният национален отбор, пълен с доста млади играчи, се изправя срещу Португалия в решителен мач за първото място в квалификационната си група за Мондиал 1974 (в Западна Германия). Стадион "Васил Левски" е препълнен с почти 50 000 зрители.

Много от големите звезди на отбора ни по това време тъкмо са се отказали от представителния тим, а две години по-рано трагичен инцидент отнема легендите Гунди и Котков.

От своя страна в португалския опитен отбор са "перлите" Еузебио и Симоеш. Те обаче не успяват да затруднят достатъчно родните състезатели.

В герой на мача се превръща Христо Бонев, който тогава е на 27-годишна възраст. В 38-мата минута негов хубав пас извежда пред опразнената врата Георги Денев и играчът с номер 10 отбелязва първия гол в срещата.

Най-красивият момент от двубоя идва в 60-ата минута. Тогава Христо Бонев и Начко Михайлов си разменят няколко паса, Михайлов отправя удар, който среща дясната греда на португалския страж Жозе Енрике, а Бонев е на точното място, за да отбележи - 2-0 за България.

Неразчетено действие в родната защита води до гол на гостите около четвърт час преди края на мача за повече обаче е късно. В крайна сметка България побеждава с 2:1.

В ответния мач в Лисабон на 13 октомври 1973 г. двата отбора завършват при резултат 2-2 и това е достатъчно на България да заеме първото място и да се класира за Световното първенство.

След тази победа националният ни отбор има още един успех с 5-2 над иберийците в контрола на 16 декември 1981 г. в Хасково. В общите показатели за двубоите между двата тима "лъвовете" имат предимство с пет победи, три равенства и четири загуби.