на живо

Последното му желание – да срещне идола си

Как Стилиян Петров сбъдна мечтата на Уил Фалк

Birmingham Mail

Съдбата е жестока за някои. Дори и да пребориш една битка, понякога идват нови и нови предизвикателства, които свалят усмивката от лицето ти. 

Но накрая, въпреки всички трудности, англичанинът Уил Фалк намери своя повод да се усмихне.

Уил е бил момче с желание за живот, което е обичало забавленията. Той е бил голям фен на футбола и конкретно на бирмингамския тим Астън Вила.

Снимка: Getty Images
24-годишният младеж побеждава в битката с рак на черния дроб преди две години. Но през май тази година е открит тумор в мозъка му.

3 месеца окуражаван от лекари и роднини Уил Фалк отказва да се предаде. Неговото вдъхновение е един мъж с несравним характер – бившият капитан на българския национален отбор и Астън Вила – Стилиян Петров.
Снимка: Getty Images
37-годишният футболист преди четири години прекрати преждевременно кариерата си, защото бе диагностициран с левкемия. С подкрепата на милиони фенове и приятели Петров се справи с болестта и дори през този сезон се завърна на терена за няколко приятелски мача с екипа на Астън Вила и с любимата си капитанска лента на ръката.

В един от последните дни на Уил Фалк неговият брат близанк – Джордж Фалк, организира изненадваща среща между Уил и Стилиян Петров.
Снимка: Birmingham Mail
„Петров беше неговият тотален идол. Той пребори болестта и беше капитан на Астън Вила.”, разказва Джордж, цитиран от „Бирмингам Мейл”.

Ето какво още сподели той за срещата на неговия близнак със сърцатия български халф:

„Уил беше в леглото и не знаеше, че Стан ще дойде. В последните му дни почти постоянно спеше. Когато обаче му казахме: „Слушай, Уил, имаме специален гост за теб. Стилиян Петров е тук”, той изведнъж се съвзе. Дойде му сила, сякаш отникъде.”

„Уил показа на всички, че още е наистина жив. Направи всичко възможно да седне и щастлив да поговори със Стан”.

„От четири или пет седмици не искаше да говори с когото и да е било. Стилиян Петров направи истински жест. Той дойде специално до община Уиръл за брат ми.”

„Петров подари на Уил фланелката, с която игра в приятелския мач срещу Уорчестър. Това изглежда е неговият последен мач за Астън Вила. Наистина мил жест.”

Уил се усмихна буквално за последен път в живота си за снимката със Стилиян Петров. Той почина няколко дни след това.” 
Снимка: Getty Images
„Имаше сезонен билет за домакинските мачове на Астън Вила и също така често ходеше на гостуванията на отбора в различни градове заедно с мен и още няколко момчета от Уиръл”

„Когато беше в болницата, за да се лекува, Уил дори ми каза: Джордж, трябва да звъннеш и да ни запазиш билети за гостуването на Бристол Сити! Трябва да отидем!”

На 27.08 на мача между Бристол Сити и Астън Вила ще има едноминутно мълчание в памет на Уил Фалк.

Страстта на Уил към футбола не се е ограничавала само около Астън Вила. Той е пътувал из цяла Европа, за да гледа Англия, дори по време на лечението, свързано с рака на черния му дроб.
Снимка: Birmingham Mail
Това лято е посетил и осминафиналния мач между Англия и изненадата на европейското първенство Исландия в Ница, Франция.

През 2014 г. докато е ходел на химиотерапии младежът е заминал за Естония за европейската квалификация на Англия там.

„Ходеше на химиотерапии всяка сряда. Закарахме го на лечение, след това го взехме и въпреки, че терапията го беше изтощила, той искаше да замине”, разказва брат му. 

„Взехме полет, запазихме хубав хотел, в който той можеше да си почина и взехме всички нужни лекарства.”

„Когато се завърнахме след мача, медицинските сестри ни попитаха: „Не сте ходили в Естония, нали?”, а ние отговорихме: „Разбира се, че сме!”
Снимка: Birmingham Mail
„Докато се бореше с рака на черния дроб, докторите рядко му даваха надежда, че ще успее. Той обаче се справи. Изглежда една от големите причини да го направи беше, че той не се отказа да живее своя живот. Уил просто продължи да прави каквото му се иска.”

Другата голяма любов на Уил e била авиацията. Той е получил лиценз за пилот на пътнически самолет, но така и не е успял да работи за някоя авиокомпания.

Тази мечта не се е сбъднала, но друга стана факт и го изпрати усмихнат към последния му полет.