на живо

Потресаващо: Автобус помете трима австрийски атлети в Баку

Инцидентът предизвика нечуван скандал

Reuters

Два дни след потресаващия инцидент, при който в селото на атлетите за Европейските Игри в Баку автобус блъсна три състезателки от националния отбор на Австрия по синхронно плуване, кадри от охранителна камера разкриват истинския ужас на случилото се. На тях се вижда как превозното средство буквално помита атлетките, които са на едва 15-годишна възраст и са се разхождали по тротоара.

Две от тях се отърваха с леки наранявания, но едното момиче, Ванеса Сахинович, е поставено в изкуствена кома, след като е претърпяло няколко различни операции, поради многобройни фрактури по цялото тяло. Въпреки това лекарите твърдят, че няма опасност за живота й, но тепърва ще й бъдат направени нови операции.

Поради зловещия инцидент и неподходящите кадри за хора със слаби нерви, bTV ви предлага единствено снимки, направени секунди преди удара и малко след него.

В нощта след зловещата катастрофа Сахинович и друга от пострадалите - Луна Пайер, са били прехвърлени със спешен полет в болница във Виена. Пайер е със счупена ръка и вече се възстановява. Третата потърпевша Верина Брайт е получила лекарска помощ в Баку и се е завърнала в отбора.

"Всички сме в шок от случилото се", заяви председателят на Австрийския олимпийски комитет Карл Щос. Той и колегите му обмислят оттегляне на всички свои състезатели от първите в историята Европейски игри.

Организаторите заявиха, че полицията вече е започнала разследване по случая, а водачът на автобуса е арестуван. Случилото се предизвика нечуван отзвук в целия свят, тотално измествайки темата от бляскавата церемония по откриването на форума.

Още повече, това е поредният скандал около игрите в азерската столица, след като организаторите отказаха акредитации на много репортери и журналисти от световноизвестни медии, които редом с форума са имали желанието да разкрият на своята аудитория и състоянието на държавата, която според Международната организация за опазване на човешките права е в "период на най-тежки репресивни действия след разпадането на Съветския съюз".