на живо

Повече от половината национален отбор по хокей на Русия хванат с мелдоний

Юношите до 18 години все пак ще участват на Световното първенство

Повече от половината играчи от националния отбор на Русия по хокей на лед за юноши до 18 години са уличени в употреба на нашумялото в последно време вещество мелдоний.

Новината съобщи първо канадският сайт Tsn.ca, позовавайки се на свои източници. По-късно информацията бе потвърдена и от руската агенция "Интерфакс".

Въпреки положителните допинг резултати, отборът ще вземе участие в предстоящото Световно първенство, което ще започне на 14 април в САЩ. С тима обаче ще пътува друг треньор, а не Виталий Прохоров, който готвеше момчетата до сега. Името на новият наставник е Сергей Голубович, а на мястото на уличените в употреба на забранени вещества състезатели, ще влязат играчи до 17 години.

"Децата плачат, съсипани са. Те са подготвяха за този шампионат цяла година", каза анонимен източник пред руската агенция.

За употреба на мелдоний в последните месеци бяха наказани голяма част руски атлети. Веществото стана известно, след като тенис звездата Мария Шарапова обяви, че то е открито в нейна допинг проба.

Българската лекоатлетка Габриела Петрова също бе уличена в използването му.