на живо

Пред недоволните фенове: Петев беше представен в Босна и Херцеговина

"Ако имаше 10 000 души, можеше да размисля", заяви той на първата си пресконференция

Ивайло Петев беше представен за селекционер на националния отбор по футбол на Босна и Херцеговина. Днес (27 януари) той даде първата си пресконференция на новия пост. Събитието протече успоредно с протест, на който десетки фенове изразиха недоволството си от решението на федерацията на страната.

Демонстрацията се състоя пред сградата на федерацията. Привържениците се организираха в социалните мрежи, като готовност да се отзоват на мирния протест бяха заявили над 10 000 човека. В крайна сметка няколко десетки от тях се появиха в 14:00 ч. местно време пред сградата. Те носеха плакати с текст "Достатъчно е!" и "Нас не може да купите!".

Самият Петев заяви, че не се притеснява от демонстрацията.

"Вярвам в себе си. Ще направя всичко възможно, за да постигнем добри резултати. Ако имаше 10 000 души, може би щях да размисля. Ще им кажа само: "Оставете ме да работя и ще видим". Ако не постигна резултати, отговорността си е моя. В тима на Босна и Херцеговина има доста качествени футболисти. Ще опитаме да играем като отбор и съм сигурен, че добрите резултати няма да закъснеят", заяви Петев.

"Никога не се отказвам. Върша си работата със сърце. Знам какво мога, не съм най-добрият в света, но предвид класата на футболистите, може да постигнем доста. Ще имам възможност да поговоря с тях в близките дни. Ще гледам и мачове от първенството. Мисля, че бързо ще се запозная с качествата на играчите. Иска ми се пандемията да премине скоро, а първия си мач да изиграем пред пълни трибуни. Ще работя денонощно", заяви Петев.

Промяната в тима на Босна и Херцеговина се случи, след като предишният селекционер Душан Баевич не успя да класира отбора за групите на европейското първенство, което беше изместено за 2021 г. В първия мач от баражите "змейовете" загубиха от Северна Ирландия след изпълнение на дузпи.

Петев, който беше селекционер и на "лъвовете" в периода 2014-2016 г., заяви, че в близките дни ще представи и помощниците си, с които в момента преговаря. Те трябва да са местни треньори. 

Българинът беше представен лично от президента на Футболната федерация на Босна и Херцеговина - Милорад Софранич.

"Желая му късмет. Имаме клауза, според която помощниците му трябва да са от Босна и Херцеговина. В близките 10-15 дни ще го оставим да преговаря с потенциалните кандидати", каза той.

Първият мач, в който Петев трябва да води Босна и Херцеговина, е на 24 март срещу Финландия от квалификациите за световното първенство в Катар през 2022 г.