на живо

Предизвикателството "Гибралтар". Ще успеят ли националите да запишат победа? (АНКЕТА)

"Лъвовете" излизат срещу непретенциозен съперник в 19:30 ч. днес (11 ноември)

Lap.bg

Националният отбор по футбол излиза днес (11 ноември) в приятелска среща с непретенциозния тим на Гибралтар. Мачът ще се играе от 19:30 ч. на стадион "Васил Левски" в София.

Ще победи ли българският национален отбор Гибралтар?

Предвид непретенциозния съперник, "Лъвовете" трябва да подходят спокойно. Само че представянето в последните мачове не е на тяхна страна. Националният тим се намира в криза и за последните си 19 срещи постигна само 1 победа - срещу Чехия в мач без значение от квалификациите за европейското първенство.

Снимка: Lap.bg

Освен това отборът, предвождан от селекционера Георги Дерменджиев, пропусна шанса си да се класира за шампионата на Стария континент, който беше отложен за 2021 г. заради пандемията от коронавирус. От началото на 2020 г. тимът има в сметката си равенство (срещу Ирландия) и 5 загуби.

Снимка: Lap.bg

Контролата с Гибралтар изглежда като добра възможност за трупане на самочувствие. Въпреки че доскоро победа над такъв съперник би изглеждала като рутинна, този път никой не се нагърбва с категорична прогноза за успех. Причината е и в големия брой отсъстващи футболисти. Пламен Илиев, Петър Занев, Иван Горанов, Кирил Десподов и Исмаил Иса са контузени, докато с положителни тестове за коронавирус са Николай Михайлов, Антон Недялков, Тодор Неделев и Георги Костадинов.

Националният отбор на Гибралтар пристига у нас с пълното съзнание на футболно "джудже". Тимът е на 195-о място в ранглистата на УЕФА (България е на 66-о), като само отборът на Сан Марино е сочен за по-слаб в Европа (210-о място).

В последната година обаче днешният съперник на България има две победи в актива си - срещу Сан Марино и Лихтенщайн с по 1:0 в Лигата на нациите.

Снимка: Getty Images

Всичко различно от победа за националния тим, би означавало достигане на дъното за родния футбол! Как ще се развие контролната среща? Предстои да разберем!