на живо

Прекратиха мач в Испания заради нацистки обиди към украинец (ВИДЕО)

Феновете на "Райо Валекано" ще донесат сериозно наказание на клуба

Нацистки скандал беляза Испания. Срещата от 20-ия кръг на Сегунда дивисион между "Райо Валекано" и "Албасете" бе прекратена заради нацистки обиди към украинеца Роман Зозуля.

"Зозуля, ти си ш**н нацист", скандираха част от привържениците на домакините.

Мачът бе прекъснат през първата част и бе съобщено по уредбата на стадиона, че ако обидите продължат, играта няма да продължи.

Феновете на "Райо Валекано" не се се съобразиха и след почивката от "Албасете" категорично отказаха да излязат отново на терена в подкрепа на своя украински съотборник.

Пако Хемес опита да говори с привърженици относно отношението им към бившия нападател на тима. В опит да подновят срещата, феновете започнаха да скандират: "Беше шега, беше просто една шега".

От "Албасете" написаха: "С подкрепата на двата тима и Ла Лига реферът прекрати срещата. Това решение беше взето с една цел, а тя е да защитим ценностите на нашия спорт, който всички обичаме".

Президентът на "Райо" Раул Мартин Преса осъди поведението на запалянковците: "Това е много тъжна вечер за "Райо" и за спорта. Категорично осъждам обидите, които бяха чути на нашия стадион. Футболът трябва да вярва в единството, а не да сее разделение. Говорих със Зозуля и го прегърнах, защото той е човек и заслужава уважение."

Не за първи път 30-годишният нападател е обект на такива обиди. През 2017 г. той бе преотстъпен на "Райо Валекано" от "Реал" Бетис, но не изигра нито един мач. Още на първата си тренировка Зозуля бе обиждан от феновете, които го обвиниха, че има принадлежност към крайнодесни групи в родината си.

Няколко пъти украинецът е отричал да има подобни възгледи и да членува в каквито и да е групи. Тогава той опита да обясни, че украинските доброволчески батальони, които е подкрепял по време на войната в Донбас през 2014-2015 г., нямат общо с нацизма.

През лятото на 2018 г. фенклубът на друг испански тим - "Овиедо", се опълчи на желанието на ръководството да привлече играча. Запалянковците бяха категорични, че Зозуля не заслужава да носи клубната фланелка, а в Туитър се появиха коментари като: "Нацистът, който няма място във футбола".

Скандалът е безпрецедентен в Испания и затова се очаква "Райо Валекано" да получи сериозно наказание.