на живо

Преобразените "сини" и "червени" в най-чаканото дерби

Мачът между "Левски" и ЦСКА е от 13:00 ч. на националния стадион "Васил Левски"

Lap.bg

След като двата български гранда - "Левски" и ЦСКА преживяха бурна зимна пауза, днес (24 февруари) е време те да покажат как скорошните промени са се отразили върху играта им. 

Дербито между "сини" и "червени" от 23-ия кръг на Първа професионална лига ще започне в 13:00 ч. на националния стадион "Васил Левски". 

Залогът, освен чест в този най-чакан мач за сезона, е и второто място. В момента ЦСКА е подгласник на лидера "Лудогорец" и има 48 точки, "Левски" е трети с 45. При победа на "сините" двата тима ще се изравнят като актив, а отборът от стадион "Георги Аспарухов" ще заеме второто място заради по-доброто представяне в преките двубои през сезона. През септември 2018 г. "сините" победиха ЦСКА с 1:0.

Днес обаче и двата тима се различават доста в сравнение с този последен мач.

Зимата донесе на стадион "Георги Аспарухов" промяна в управлението. Изпълнителен директор на "сините" стана Павел Колев, а на 6 март би трябвало официално да бъде сменен и собственикът, като се очаква бизнесменът Васил Божков да получи мажоритарния дял акции.

Това доведе и до промени в тима. Новият треньор на "Левски" е Георги Дерменджиев. Специалистът изведе "Лудогорец" до 3 титли и 1 Купа на България. Откакто е начало на "сините" (от януари 2019 г.) отборът направи равенство 1:1 с "Локомотив" Пловдив и победа с 2:0 над "Витоша" Бистрица. 

Снимка: levski.bg

За мача с ЦСКА той няма да може да разчита на контузените нови попълнения Валери Божинов и Живко Миланов.

На стадион "Българска армия" също осъществиха изненадваща треньорска смяна. След като Нестор Ел Маестро води отбора по време на целия подготвителен лагер в Испания, той бе заменен от добре познато име - Любослав Пенев.

Бившият национал, който през 2011 г. направи "Литекс" шампион на България, започна своя трети треньорски период начело на "червените" със загуба с 0:2 срещу "Черно море" и победа с 2:1 над "Ботев" Враца.

Снимка: Lap.bg

"Червените" се разделиха с голямата си звезда Кирил Десподов, който облече фланелката на елитния италиански "Каляри", и разтрогнаха със Станислав Манолев. В днешния мач участие няма да вземе наказаният Кристиян Малинов.

На пресконференцията преди дербито Пенев изрази съмнение в подготовката и безпристрастността на съдийската бригада, водена от дебютанта в такова дерби Владимир Вълков.

Двата тима имат допълнителен стимул за победа и заради колебливото представяне на "Лудогорец" в последните срещи. От началото на годината лидерът от Разград все още няма победа и внушителната разлика бързо се стопи.

От МВР по традиция определиха мача между "Левски" и ЦСКА като рисков. След като през април 2018 г. полицайка беше ранена от хвърлена бомбичка по време на мача, мерките за сигурност бяха строго затегнати.

Снимка: Lap.bg

Днес вратите на националния стадион ще бъдат отворени в 11:00 ч., за да могат органите на реда да извършат щателна проверка на привържениците, които ще гледат дербито от трибуните. Шествията на двете агитки бяха забранени, а по преценка на полицията в улиците около спортното съоръжение до 20:00 ч. няма да бъдат допускани превозни средства, освен коли на градския транспорт. Паркирането и престоя на автомобили също е забранено.