на живо

Престъпление и... порицание

До четири уговорени мача на сезон? Всичко е точно!

Най-страшното престъпление е да отнемеш живот. В света на футбола №1 в списъка с непростими прегрешения е манипулирането на мачове. Уговореният резултат отблъсква зрителите, въвлича играчите в грозна постановка и буквално ограбва смисъла на този джентълменски спорт, превърнал се в глобален феномен. 

В наказателното право убийствата водят до различни присъди спрямо степента на тяхното извършване. Сега нека си представим, че законът ви дава право да натрупате в досието си до четири убийства и да ви се размине само със символична глоба. Едва при петия отнет човешки живот ви грози затвор. Нещо повече - ако четирите убийства са извършени до месец май, от юни ви се полагат нови четири...

Звучи абсурдно, но именно така е конструиран регламентът на Българския футболен съюз. Оказва се, че ако даден клуб е уредил до четири мача на сезон, наказанието е... порицание и глоба в размер на 5000 лева. Ако уговорените резултати са пет, едва тогава се предвижда изхвърляне от групата.

В началото на май "Верея" бе отстранен от елита заради "5 броя извадки от анализи, предоставени от УЕФА, и констатирали сигнали за опити за манипулиране на футболни срещи". Сега "Царско село" и "Струмска слава" са санкционирани с порицание и глоба. Първият клуб, който вече дебютира в елита, е заподозрян за три уговорени двубоя. За втория няма точна информация.

Нека опитаме да обобщим. Ако уредиш до четири мача на сезон, следват порицание и 5000 лв. глоба (здравият разум диктува, че приходите от "черно тото" само за един мач надхвърлят стотици и хиляди пъти въпросната сума). През следващия сезон започваш начисто, тоест спокойно можеш да продължиш с уреждането. И така година след година.

Но това е само едната страна на монетата. Също толкова стресиращо е, че определено лице - юридическо или физическо - може да получи административно наказание само на база на съмнения. Точно такива са казусите с "Верея", "Царско село" и "Струмска слава".

Какво се случва всъщност? УЕФА работи в партньорство с компания, разработила система за мониторинг на съмнителни залози в букмейкърски компании от цял свят. Когато за даден мач се натрупат необичайно високи залози, алармата се задейства. УЕФА праща сигнала в националната федерация, която от своя страна предупреждава или наказва замесените клубове.

Излиза, че санкцията е на база обикновено съмнение и без конкретни доказателства. Нека бъдем откровени - поне половината от хората, които срещаме всеки ден на улицата, изглеждат донякъде съмнително. За добро или зло, това все още не е достатъчен повод за глоба или ефективна присъда.

Реалността е такава, че дори стажант в правна кантора лесно ще обори обвиненията срещу клубовете в съда. А и нали съвсем скоро изпълнителният директор на "Славия" Венцеслав Стефанов гарантира, че у нас уговорени мачове няма... Нищо, че УЕФА постави под мониторинг цялата ни юношеска група до 19 години.

Тагове: