на живо

През януари - хандбална звезда, а днес - нападател на националния отбор по футбол

COVID-19 прави 2020-а най-добрата година в живота на един 23-годишен спортист

Когато Хилмар Леон Якобсен започва 2020 г. като звезда на Фарьорските острови в хандбала, той няма никаква представа, че ще завърши годината като национал по футбол.

Пандемията от COVID-19 преобърна живота на милиарди хора по целия свят. В случая на Якобсен, коронавирусът води до мечтана промяна в кариерата.

"Винаги съм искал да бъдa футболист, но докторите ме посъветваха да спра, когато бях на 17, защото трябваше да се подложа на операцията на бедрото", казва 23-годишният Якобсен.

"Казаха, че хандбалът ще е по-добър за моето здраве. По онова време това ми звучеше изключително разочароващо."

Като младеж, Якобсен е определян за един от най-големите таланти на страната си, и дебютира за първодивизионния "ХБ Торсхавн" на 16-годишна възраст през 2013 г.

Играл е като полузащитник, а Стивън Джерард е любимият му футболист. Съвсем логично, става фен и на "Ливърпул".

"Имах желание за професионална кариера като футболист в чужбина, но трябваше да се откажа от мечтата си и да се прехвърля към хандбала", спомня си Якобсен.

Оказва се, че и в него е много добър. "Присъединих се към Х71, който е най-добрият отбор във Фарьорските острови, повикаха ме в младежкия отбор на страната до 20 години, а по-късно ме включиха и в мъжкия национален отбор".

На футболния терен играе с левия крак, на хандбалния паркет - с дясна ръка: "Започнах като ляво крило, а после смених на ляв гард", продължава разказа си той.

Без значение от позицията му, резултатите са налице. "Спечелих три шампионатни титли и две национални купи с Х71. Бях изцяло фокусиран върху хандбала и дори не смеех да си мисля за футбол."

През януари Якобсен участва в световните квалификации, но след това се разгаря пандемията и всички хандбални турнири са прекратени.


"При тези обстоятелства реших за малко да поиграя футбол с резервния тим на ХБ, за да поддържам форма. Отбелязах два гола при дебюта си и изведнъж старши треньорът се свърза с мен".

Йенс Бертел Аскоу, бивш защитник на "Норич", който в момента е начело на ХБ, иска Якобсен в първия отбор: "Първоначално отказах, защото ми звучеше като лоша идея, но след като помислих, си промених мнението", добавя спортистът.

Това е решението, което напълно променя живота му.

По онова време елитното първенство на Фарьорските острови е в разгара си, но Якобсен влиза в него с гръм и трясък... като централен нападател. "Никога преди не бях играл на тази позиция, но треньорът смяташе, че може да ме използва в наказателното поле".

Аскоу е напълно прав. Якобсен се разписва в три поредни мача през юли, а през есента е още по-категоричен пред противниковата врата - с голове в пет последователни двубоя. Допринася за тима с 12 попадения, а има и 5 асистенции в 17 срещи. Помага на отбора да спечели с лекота местното първенство.

През 2019 г. печели дубъл в хандбала с Х71. През 2020-а става футболен шампион.

Миналата събота отборът му празнува триумфа след 1:1 срещу KI, а Якобсен получава шокираща новина.

"Треньорът влезе в съблекалнята, помоли да бъдем тихи и съобщи, че съм извикан в националния отбор. Беше невероятно. Съотборниците ми полудяха от радост и ме поляха с шампанско", разкрива разнородният спортен талант.

През януари играе срещу Литва като хандбалист. В сряда се изправи срещу същата нация, но в различен спорт.

Селекционерът на Фарьорските острови Хакан Ериксон го използва през целите 90 минути, и даде ясен знак, че Якобсен може да бъде новият титулярен нападател на тима.

"Това определено е най-добрата година в моя живот. Изведнъж станах футболист, печеля титли и представям страната си в любимия си спорт. "Ливърпул" спечели титлата в Англия, а това прави годината още по-добра. Не бях роден при последния триумф през 1990 г."

"Познавам част от съотборниците си в ХБ още от младежките години. Те се смеят неконтролируемо всеки път, в който си спомнят какво ми се е случило през тази година".

"Сега целта е да играя е чужбина. Това исках като дете и отново мога да мисля за тази мечта. Може би ще успея да направя трансфер в Дания, Швеция или Норвегия, а оттам - в още по-голяма лига".

"Кой знае? Животът е пълен с изненади!", завършва разказа си 23-годишният Хилмар Леон Якобсен.