на живо

Президентът на Аржентина иска по-строги мерки за футболното хулиганство

Днес ще стане ясно къде и кога ще се проведе финалът в Копа Либертадорес

Reuters

Президентът на Аржентина Маурисио Макри поиска конгресът да предприеме мерки за справяне с футболното хулиганство. Той настоява за закон, който да осигури много по-строги наказания при прояви на насилие.

Искането му идва няколко дни след грозните сцени, довели до отлагането на реванша от финала в Копа Либертадорес между "Бока Хуниорс" и "Ривър Плейт". В събота малко преди двубоя фенове на "милионерите" нападнаха с камъни и сълзотворен газ автобуса на "Бока".

Макри, който беше президент на "Бока Хуниорс", заяви: "Отхвърляме мафията, която често стои зад подобно насилие. Надявам се, че след този срам можем да създадем закон, който да осигури допълнителни наказания".

Развоят на събитията доведе до оставката на министъра по сигурността в Буенос Айрес Мартин Окампо. Кметът на аржентинската столица Орасио Родригес Ларета заподозря, че в основата на атаката са крайни фенове на "Ривър Плейт", които нарече "мафия".

Според него нападението е в отговор на това, че в деня преди мача полицията е влязла в къщата на шефа на крайната фенска фракция и са били конфискувани 10 млн. песос (226 хил. евро) и 300 билета за мача.

Очаква се днес в парагвайската столица Асунсион да бъде взето решение къде ще се играе мачът. Вчера Генуа предложи домакинството си на втория финал.