на живо

Шефът на МОК обърка японците с китайци

Гаф на Томас Бах

Getty Images

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах допусна сериозен гаф по време на първата си лична среща с председателката на организационния комитет на Игрите в Токио Сейко Хашимото, откакто пристигна в японската столица миналата седмица.

Заради нововъведеното извънредно положение в Япония и строгите противоепидемични мерки, германецът прекара първите три дни под карантина в хотела на олимпийското движение.

Днес той разговаря лично с домакините, но докато се опитваше да им вдъхне увереност заради ситуацията, той направи лапсус.

"МОК стои на ваша страна. Седим в една лодка и гребем с пълна сила в една посока. Нашата обща цел е да проведем сигурна и безопасна олимпиада за всички - за спортистите, делегациите и за целия китайски народ", заяви Бах, след което бързо се поправи: "За целия японски народ."

И продължи: "Японският народ може да бъде уверен във всички усилия, които полагаме. Хората трябва да са спокойни, че прилагаме най-интензивните и стриктни мерки срещу COVID-19 и реализираме мащабна ваксинационна програма по цял свят."

Церемонията по откриването на олимпийските игри е на 23 юли, а днес официално отвори врати олимпийското село, което ще приюти 11 000 спортисти.