на живо

При "фалит", Пранди ще върне мандата

Казийски в националния и България на oлимпийски игри – това са целите пред новия селекционер

Новият стар селекционер на националния отбор по волейбол Силвано Пранди, който преди дни замени Пламен Константинов на поста, ще опита да върне в българския тим Матей Казийски. Това заяви специалистът в интервю в родината си Италия пред "Гадзета дело Спорт".

 

 

Професора, както е известен Пранди, подписа договор с федерацията преди три дни. Ангажиментът му е до края на януари 2020 година, когато ще е приключила и европейската олимпийска квалификация. При класиране за игрите в Токио, контрактът автоматично ще бъде продължен.

"Ще се опитам да говоря с играчите, за да разбера тяхното състояние, както и техния ентусиазъм да се изправят пред това приключение. Със сигурност бих искал да върна на света на волейбола удоволствието да се наблюдава шампион като Матей Казийски в националния отбор. Биха били добра комбинация със Соколов", сподели Пранди.

Основната цел обаче, поставена от федерацията пред Пранди, е класиране за олимпийските игри в Токио през 2020 година. Такава възможност "лъвовете" ще имат още през август. По пътя към Токио отборът ни ще срещне тимовете на Бразилия, Камерун и Египет. Ако не спечелим групата, последният ни шанс ще бъде през януари 2020 г. В случай на "фалит", Пранди "ще върне мандата".

 

Пред италианското издание специалистът споделя, че предизвикателството пред него е огромно, тъй като светът на волейбола през последните 30-40 години се е променил драстично, но към по-добро. Същото важи и за футбола.

Интересен факт е, че през 2012-а Пранди отказва да заеме мястото на тогавашния селекционер Радостин Стойчев, за да поеме националния тим. Тогава той е категоричен, че „Липсват минимални условия за взаимодействие и взаимно единомислие, което не ми позволява да упражня по разумен начин моята работа.”

Какво се е променило сега, освен че българският национален отбор е далеч от своя блясък? Договорът обаче е факт. Целите също. Остава отворен въпросът с какъв ентусиазъм ще подходят играчите към това. Кои състезатели ще избере италианецът. И има ли изобщо избор?