на живо

Приятелството, което "инфектира" най-лютото дерби на Белград

Мачът "Цървена звезда" - "Партизан" ще се изиграе днес, а на скамейката ще седят двама... приятели

Приятелството, което "инфектира" най-лютото дерби на Белград

"Цървена звезда" - "Партизан", вечното футболно дерби на Белград. Как ви звучи? Като хаос, луди привърженици, бомби, бой между фенове... 

Само че тази година мачът (на 1 март) ще мине под знака на... приятелството.

Причината за това са треньорите. "Цървена звезда" наскоро назначи Деян Станкович, а "Партизан" се ръководи от Саво Милошевич.

Снимка: Facebook

Двамата се познават от повече от две десетилетия. Били са съотборници в националния отбор на Сърбия, а в момента правят първите си сериозни стъпки в треньорското поприще начело на двата тима, в които започнаха знаменитите им кариери. 

Деян и Саво напълно разбираемо разчитат един на друг за съвет, приятелски разговор и добра дума. Все пак заедно играха на световните първенства през 1998 и 2006 година, както и на европейското първенство през 2000 година.

Противно на очакванията двамата не застанаха един срещу друг и преди 162-ото издание на Вечното дерби на Белград. Дори напротив - седнаха един до друг, за да говорят пред студенти по темата "Професионални аспекти на клубния футбол на Сърбия към момента - Вечното дерби". Точно така! Станкович и Милошевич водиха лекция в белградския университет, по време на която разясниха на присъстващите за нивото на футбола в страната. 

Освен, че се получи дискусия, а двамата треньори обясниха тънкостите на дефанзивния и офанзивния футбол, по какви критерии избират членовете на щаба си и на какви тренировки наблягат, Деки и Саво се шегуваха един с друг, прегърнаха се, а настроението беше на ниво.

И двамата си спестиха прогнози за дербито, но е сигурно, че искат победата. Успех в такъв мач би означавал доста за пламенните фенове на "Цървена звезда" или "Партизан". Но треньорите едва ли биха развалили приятелството си заради нея. Просто то е градено толкова дълго време!

А подобно поведение със сигурност влияе и на феновете. Дали те ще бъдат "инфектирани" от уважението и доброто настроение на скамейките? Предстои да разберем!