на живо

Принцът, който очарова Роналдо и Джокович

Той пише стихове, живее в лукс и праща съобщения на всичките си поданици

Преди дни звездата на футболния "Ювентус" Кристиано Роналдо и тенис шампионът Новак Джокович проведоха съвместна тренировка, но не някъде в родната им Европа, а в екзотичен и топъл Дубай. 

Все повече спортни звезди избират малкото, но извънредно богато емирство за своята почивка. И несъмнено отговорни за това са домакините. Един от тях обаче изпъква, а в последните дни и Роналдо, и Ноле изразиха задоволството си в социалните мрежи, че го познават.

Става дума за принц Хамдан бин Мохамед бин Рашид ал Мактум или за по-кратко Фаз - "този, който помага". Той е второ дете на вицепрезидента и премиер-министър на Обединените арабски емирства, управника на емирство Дубай шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум от първата му жена Хинд бинт Мактум бин Юма ал Мактум. Тъй като по-големият му брат почина след сърдечен удар, Фаз ще трябва един ден да се възкачи на престола. 

 
 
 
View this post on Instagram

Always great to see you my friend @faz3

A post shared by Cristiano Ronaldo (@cristiano) on

А подготовката му за бъдещите дипломатически предизвикателства е изключително стабилна. След като завършва средното си образование в родината си, той заминава за Англия, където учи в Кралската военна академия в Сандхърст. Там са се обучавали и престолонаследникът на Великобритания Уилям, както и неговият брат Хари. След това завършва икономика в Лондон. Принцът говори свободно английски език, което му помага в новите задължения, възложени му от баща му.

След завръщането си в родината той е назначен за председател на Изпълнителния съвет на града Дубай, а по-късно става патрон на новооткрит университет. 

Принц Фаз е истинска знаменитост в своята родина. Той има повече от 9 милиона последователи в "Инстаграм". За своя профил в социалните мрежи той се грижи много старателно, като много умело лавира между демонстрирането на изключително луксозен начин на живот и ислямските ценности. Този съвременен Аладин може да си позволи да отглежда едни от най-скъпите камили и соколи, както и да обикаля по далечни места по света, но и не пропуска да поздрави своите сънародници за религиозните празници.

За престолонаследника спортът не се ограничава само до познанството с известни спортисти. Той самият се увлича от ездата, като един от конете му струва 2 млн. евро. През 2010 и 2014 г. Фаз печели златни медали от световните първенства по конен спорт. В свободното си време скача с парашут, кара велосипед, бяга в маратони. И... популяризира своята родина като дестинация за такива активности.

Преди няколко години той поде инициативата да накара поданиците си да спортуват. За целта стартира инициатива, която в социалните мрежи се отбелязва с хаштаговете #DubaiFitnessChallenge и #Dubai30x30. Целта му е всеки един човек в Дубай да се опита да спортува поне по 30 минути на ден. Не се поколеба и да изпрати съобщения на всички жители на мегаполиса, за да ги подкани да се включат!

 
 
 
View this post on Instagram

Weekend forecast #mydubai

A post shared by Fazza (@faz3) on

Фаз не се притеснява да е близо до хората. Той е част от новото поколение, което съзнава, че няма как да спечели доверието на поданиците, ако изглежда недостижимо и затворено в охранявани палати. Освен това той не се свени и да отваря душата си, като често пише стихове и ги публикува. 

Без съмнение са много желаещите да се превърнат в принцеси до него. През 2019 г. обаче те останаха разочаровани. Принц Фаз се ожени на пищна церемония. В духа на строгата ислямска традиция, снимки от нея, както и такива на булката, не могат да бъдат открити. 

 
 
 
View this post on Instagram

#teamwork #tryon2018

A post shared by Fazza (@faz3) on

Предстои да видим как Хамдан бин Мохамед бин Рашид ал Мактум ще се справи като политик и шейх, но от това, което е направил до момента, може да съдим, че често ще извръщаме поглед към Дубай заради спортни събития.