на живо

Призив на протестиращите преди "Ел Класико": Носете надуваеми топки

"Цунами Демократик" вече се настаняват пред "Камп Ноу"

Reuters

Радикалната групировка "Цунами Демократик" призова своите поддръжници да влязат на стадион "Камп Ноу" по време на испанското футболно "Ел Класико" с надуваеми топки. 

Мачът трябваше да се играе на 26 октомври, но беше преместен за днес (18 декември) заради протестите против испанското правителство в областта Каталуния. Те започнаха след обявяването на ефективните присъди на лидерите в движението за отцепване на областта като независима. 

"Цунами Демократик" са една от групите, които подкрепят и организират протестите. Преди дни в официалния ѝ профил обявиха, че недоволни групи ще се събират около стадиона. Те няма да пречат на привържениците да влязат на трибуните, но ги предупредиха, че трябва да чакат знак, за да проведат демонстрацията си. Явно тя ще включва надуваеми топки.

Същевременно от полицията изразиха притеснение, че няма да може да противодействат, ако голяма тълпа от 500 или 1000 души решат да нахлуят на терена. 

Мерките за сигурност преди чаканото дерби, което започва в 21:00 ч. българско време, са безпрецедентно високи. Звездите на двата тима са настанени в един и същи хотел. Те ще пристигнат по едно и също време на "Камп Ноу". Очаква се това да се случи 2 часа преди първия съдийски сигнал.