на живо

Проф. Генчо Начев: Надявам се Зума не само да живее, но и да бъде пълноценен човек

Лекар и пациент са приятели от 20 г.

Ладислав Цветков

Състоянието на легендата на „Локомотив (Пловдив)” Христо Бонев определено е по-добро от вчера и утре може да излезе от реанимацията след претърпяната сърдечна операция. Това обяви в студиото на „Лице в лице” кардиологът проф. Генчо Начев.

„Един човек със спортна натура, не само физически здрав, но и психически здрав, много по-лесно се възстановява от такава операция и той го доказа”, отбеляза той и допълни, че към момента признаците са, че „ще живее един хубав живот, няма да бъде инвалид”.

По думите му самата интервенция е била рутинна, но е била направена в състояние на спешност и организацията е била на много добро равнище. В резултат съсиреците са изчистени, направен е байпас и сърдечният мускул е запазен.

„Зума ми е добър познат, бих казал приятел, повече от 20 г. Той ми се обади по телефона”, призна проф. Начев.

По думите му обаче подобна грижа може да очаква всеки пациент у нас, защото има добре работеща мрежа от инвазивни лаборатории, които имат връзка със спешната помощ и при нужда човек със сърдечен проблем може да пристигне при специалист за 30-40 минути.

„Ако екипната работа работи, базата я има, апаратурата и специалистите ги има. Въпросът е да има комуникация. Първите два часа са златното време – да бъде запазен мускулът на сърцето и човекът да може да води пълноценен живот”, обясни професорът.

Той отбеляза, че зимният сезон е опасен за хората, които имат увреждане на сърцето, защото при резки температурни разлики съдовете са склонни да се свиват и така има риск от запушване и тромб.