на живо

Прокобата на "Уембли" е свалена! "Тотнъм" победи "Борусия" Дортмунд в зрелище (ВИДЕО)

"Шпорите" започнаха с победа в груповата фаза на Шампионската лига

"Тотнъм" започна с победа участието си в груповата фаза на Шампионската лига. "Шпорите", които за първи път в иторията са част от надпреварата за втори пореден сезон, надиграха с 3:1 гостуващия на стадион "Уембли" тим на "Борусия" Дортмунд. Двата тима оправдаха очакванията за емоционален сблъсък, а домакините спечелиха благодарение на своите страхотни контраатаки и колебливите действия на съперника в защита.

"Белите" взеха преднина още в 4-ата минута. Хари Кейн изведе Хюн-Мин Сон зад гърба на застаналата на централната линия защита на гостите, а кореецът показа индивидуална класа и завърши със силен удар в близкия ъгъл на вратата, пазена от Роман Бюрки. Това бе пето попадение на Сон с екипа на "Тотнъм" в турнира и общо десето в кариерата му. Атакуващият халф замести в титулярния състав наказания Деле Али.

"Борусия" изравни само 7 минути, след като изостана. Точен за първи път, откакто бе привлечен от Динамо (Киев), бе Андрий Ярмоленко. 27-годишният украинец отбеляза най-красивото попадение в срещата, изпращайки топката във вратата с брилянтен фалцов удар от границата на наказателното поле.

В 15-ата минута обаче "Тотнъм" поведе за втори път. След нова контраатака Хари Кейн се пребори за топката в центъра на терена, навлезе в наказателното поле и преодоля неубедителния Бюрки отново в близкия ъгъл.

До края на първото полувреме не паднаха още голове, но германският тим доминираше във владението на топката и атакуваше с всички свои полеви футболисти. До почивката "жълто-черните" направиха 330 точни подавания срещу едва 100 за Тотнъм.

Втората част не бе по-малко интересна. В 56-ата един от страничните съдии направи безумна грешка, отменяйки чист гол на Пиер-Емерик Обамеянг, поради засада. Повторенията обаче показаха, че централният нападател не бе зад гърба на последния в отбраната на домакините.

Това решение на помощник-арбитъра се оказа ключово, след като само четири минути по-късно "Тотнъм" поведе с 3:1. Хари Кейн отбеляза втория си гол и вече има четири в Шампионската лига и 14 в европейските турнири в своята кариера. Във втори пореден двубой, след успеха с 3:0 над "Евертън" преди броени дни, 24-годишният нападател се разписа на два пъти.

До края на срещата "Борусия" не стигна до ново чисто голово положение, а Юго Льорис отрази удар на Обамеянг след центриране от ъглов удар. В заключителните секунди централният защитник на "шпорите" Ян Вертонген бе изгонен от игра, след като с ръка удари в лицето Марио Гьотце.

За "Тотнъм" това е едва втора победа на "Уембли" в европейските турнири след успеха над ЦСКА Москва през миналия сезон, както и едва трети спечелен мач от общо 13 на националния стадион от 2007 година насам.

Във втория кръг от осма група, на 26 септември, "шпорите" гостуват на АПОЕЛ Никозия, а "Борусия" Дортмунд приема "Кьолн".