на живо

Простихме се с великия шампион Наим Сюлейманоглу (ВИДЕО и ГАЛЕРИЯ)

Турция изпрати легендарния щангист като национален герой

Хиляди се стекоха в Истанбул за погребението на най-великия щангист за всички времена Наим Сюлейманоглу. В събота трикратният олимпийски шампион почина в болницата, в която се възстановяваше след извършената на 6 октомври чернодробна трансплантация.

Джобният Херкулес загуби битката за живота си на 50-годишна възраст.

Улиците около джамията "Фатих" бяха изпълнени с хиляди души не само от Истанбул, но и от всички краища на Турция, България и родния край на Наим - с. Птичар край Момчилград.

Снимка: Петър Бакърджиев

Специално за да изпрати Сюлейманоглу във вечния му път пристигна гръцкият щангист Леонидис, който бе сред големите съперници на Наим в щангите.

"Днес е много тъжен ден не само за турската, но и за световната тежка атлетика. Наим Сюлейманоглу остава най-големият щангист на века. Кончината му е голяма загуба за всички. Бяхме съперници на подиума, но приятели в живота. Благодарение на него аз станах по-добър щангист, защото за всички нас той бе еталон. Никой обаче не можа да го достигне", каза Леонидис.

Погребалният обряд за Наим бе като за национален герой на Турция. Ковчегът бе обвит с турското знаме. Войници застанаха на почетна стража.

Снимка: Петър Бакърджиев

Най-добрият приятел на Наим - Халил Мутлу, президентът на турската баскетболна федерация - Хидает Тюркоглу, както и много известни личности, заемащи ръководни постове в южната ни съседка, изпратиха легендарния щангист в последния му земен път.

Дипломати от българското генерално консулство също присъстваха на церемонията. Генералното консулство в Истанбул изпрати венец.

"Наим е нашият национален герой в щангите, ние загубихме една легенда, той постигна успехи, каквито никой друг спортист в нашата страна досега не е постигал, днес го изпращаме във вечния му път. Кончината му е голяма загуба за нашия народ. Вечна и светла да е паметта му", каза премиерът на Турция Йълдъръм. 

Сюлейманоглу ще бъде погребан в гробището Едирнекаплъ с почетен ритуал.