на живо

ПСВ победи ЦСКА (Москва) и продължава напред (ВИДЕО)

"Филипсите" се превърнаха в първия холандски отбор от 8 години насам, класирал се за елиминационната фаза на Шампионска лига

Getty Images

ПСВ победи руския ЦСКА с 2:1 в среща от втора група на Шампионска лига. Победата класира „филипсите” във фазата на директните елиминации, за сметка на Манчестър Юнайтед.

По този начин ПСВ Айндховен се превърна в първия холандски отбор от 8 години насам, който успява да прескочи груповата фаза на надпреварата. За последно това се случи през сезон 2006-07, когато отново "филипсите" бяха единственият тим от страната на лалетата, успял да се класира напред, докато през предишния сезон (2007-08) Холандия имаше двама представители в елиминационната фаза на Шампионска лига, в лицето на ПСВ и четирикратните носители на титлата – Аякс.

Успехът за ПСВ дойде след впечатляващ обрат. “Армейците” поведоха в 78-ата минута. Сергей Игнашевич реализира дузпа. Три минути по-късно Люк Де Йонг изравни. В 85-ата минута Дейли Пропер пък се превърна в герой за холандците, вкарвайки за 2:1.

„Играчите искаха и го постигнаха. Те показаха най-високия си спортен дух и манталитет. Върху това работихме здраво и именно това се оказа нашето съкровище. Победата говори много за силата на нашия отбор, а именно че спечелихме 3 пъти у дома в груповата фаза. Самият факт, че преминахме и стигнахме до следващия кръг е страхотно постижение. За клубът това наистина е чудесно развитие и като футболно предизвикателство, и като вливане на свежи финанси в касата.” – коментира треньорът на холандците Филип Коку след ключовата победа

В крайното класиране ПСВ завърши на второ място с 10 точки, а Манчестър Юнайтед събра 8 и ще играе в Лига Европа. Краен победител в групата, с актив от 10 точки, е германският Волфсбург, а отборът на ЦСКА, който успя да завоюва едва 4 точки, отпадна от евротурнирите.