на живо

ПСЖ детронира "Байерн" въпреки греди и куп пропуски (ВИДЕО)

Парижани загубиха у дома, но продължават към полуфиналите на Шампионска лига

ПСЖ детронира "Байерн" въпреки греди и куп пропуски (ВИДЕО)

Кралят е детрониран! "Пари Сен Жермен" отстрани "Байерн" в четвъртфиналите на Шампионската лига. Французите отстъпиха с 0:1 на своя "Парк де Пренс", но продължават напред заради успеха с 3:2 в Мюнхен преди седмица. За първи път в историята на турнира финалистите от предишния сезон се сблъскаха в елиминационната фаза и загубилият си отмъсти.

Единственото попадение тази вечер отбеляза Ерик Максим Чупо-Мотинг в 40'.

Така, в стотния си елиминационен мач в Турнира на богатите, "Байерн" записа 18-о поредно гостуване в Шампионската лига без поражение - 15 успеха и 3 равенства. Същевременно "Пари Сен Жермен" спази традицията да се класира за следващата фаза при победа далеч от дома в първия двубой - 17 от 18 случая. Тя бе нарушена само в осминафиналите през сезон 2018/2019, когато французите спечелиха с 2:0 срещу "Манчестър Юнайтед" на "Олд Трафорд", преди да отстъпят с 1:3 на "Парк де Пренс".

Oтстраняването на "Байерн" вещае триумф в турнира. В 8 от последните 9 кампании купата печели или баварският колос... или отборът, който го е елиминирал.

Снимка: Getty Images

На "Парк де Пренс" "Байерн" приложи дълбока преса от началните минути и това позволи на домакините да организират опасни контраатаки. При една от тях - още в 3', Килиан Мбапе стреля неточно. Последваха удари на Лерой Сане и Йосуа Комих от "Байерн" встрани от целта.

ПСЖ пропиля страхотна възможност в 27', когато Мбапе подаде към Неймар, бразилецът обаче не успя да преодолее вратаря Мануел Нойер. Впоследствие Неймар имаше малшанса да удари две греди в рамките на две минути - в 37' топката се отби в напречната, а в 39' - в левия страничен стълб.

Снимка: Getty Images

"Байерн" показа по-висока ефективност. Пет минути преди почивката Ерик Максим Чупо-Мотинг се разписа с глава след центриране на Дейвид Алаба и наказа бившия си тим за втори път в рамките на седмица.

През второто полувреме "Пари Сен Жермен" предимно се бранеше, чакайки момента за контрадействия. Тимът на Маурсио Почетино имаше няколко добри възможности, но атаките се проваляха заради грешни решения.

В края "Байерн" наложи натиск и можеше да се възползва от пропуските на съперника през първата част. Баварският гранд обсади вратата на домакините, но ПСЖ удържа крехкия си аванс и продължава към полуфиналите. Там парижани ще се сблъскат с победителя от двойката "Борусия" Дортмунд - "Манчестър Сити" (утре, 22:00 ч., пряко по RING).

Снимка: Getty Images