на живо

ПСЖ срещу Сити или битката между шейховете на Абу Даби и Катар

Гледайте ПСЖ- Манчестър сити от 21 часа тази вечер по bTV Action

В един от днешните четвъртфинали на „Шампионска лига” Пари Сен Жермен приема Манчестър сити на "Парк де Пренс". Двубой между два футболни клуба, зад които се стоят милионите на двама арабски шейхове.

Шейх Мансур от Обединените Арабски Емирства (собственик на английския клуб) и шейх Ал Тани от Катар (собственик на „Катар Инвестмънт Ауторити”- компанията главен акционер във френския клуб).

Реално погледнато, двамата няма за какво да спорят помежду си, освен за спортните отличия в Европа. Голямата и все още непостигната цел, която е поставена от собствениците пред двата клуба е най-престижният трофей на Стария континент- този от „Шампионска лига”. Тази година и „гражданите” и парижани са една стъпка по- близо до мечтаната титла.

Проектът Манчестър сити стартира през 2008 година, когато шейх Мансур придобива тима срещу 270 милиона евро. Следва и инвестиция от над 1 милиард евро за закупуване на играчи от ранга на Серхио Агуеро и Яя Туре. Най- скъпото попълнение пък е Кевин де Бройне, който приситгна от Волфсбург през 2015-та година срещу 74 милиона евро.

Снимка: Getty Images

Равносметката след колосалната инвестиция е две титли от „Премиър лийг” , една „ФА Къп” и една от „Къмюнити шийлд”. Най- голямо препятствие до този момент се оказваха осминафиналите в „Шампионска лига”, които до тази година бяха непреодолими. Именно 2016-та се оказа паметна за Сити- тимът успя да прескочи тази фаза, след като елиминира Динамо Киев.

От другата страна на Ла Манша- в Париж, изглежда, че нещата се развиват с по-бързи темпове и по- сериозно.

Големите инвестиции от страна на „Катар Инвестмънтс Ауторити” в клуба от френската столица започват през 2011-та година. Началото за парижани е ударно и титлите не закъсняват, след като са привлечени звезди като Златан Ибрахимович, Единсон Кавани и Давид Луиш. След почти 20-годишно прекъсване, първата титла в местната „Лига 1” при новото ръководство идва само година по-късно, през сезон 2012/ 2013 и е последвана от още три поредни, включително и тазгодишната. Трофеят през този сезон бе завоюван още в средата на месец март, след разгром с 9-0 над Троа. Освен това към колекцията си парижани добавиха и една "Купа на Франция" и две „Купи на лигата”. Участието в елиминационната фаза на „Шампионска лига” пък далеч не е непознато за тях. Те играха на три четвъртфинала в най- комерсиалния футболен турнир в света.

Снимка: Getty Images

Стига толкова успехи, време е да поговорим за пари. Общата стойност на играчите на Манчестър Сити в момента е 502 милиона евро, а общо от лятото на 2008 година насам шейх Мансур е инвестирал 1061 милиона евро. В ПСЖ нещата са малко „по- скромни”, може би и заради по- краткия период от време. Футболистите на Лоран Блан струват 415 милиона, а общо в клуба  са инвестирани 558 милиона евро от 2011 година насам.

Най-високоплатените играчи в двата клуба са Ибрахимович с 18 милиона евро на година от ПСЖ. От Сити това са Агуеро и Туре с по 17,1 милиона. Бюджетите за сезон 2015/ 2016 са изравнени- по 500 милиона евро.

Снимка: Getty Images

Не трябва да пренебрегваме и факта, че погледите и намеренията на собствениците се простират далеч отвъд само тези два клуба.

Официален собственик на Манчестър Сити е „Сити футбол груп” , холдингово дружество на компания, основана от шейх Мансур. Целта на групата е обхващане на максимално голяма част от глобалния футболен пазар. За тази цел тя притежава още американския Ню Йорк Сити, австралийския Мелбърн Сити и 20% от собствеността на Йокохама Маринос в Япония. По този начин марката е по- разпознаваема в различните крайща на света и съответно носи повче приходи на собствениците.

„Катар Инвестмънт Ауторити”, която стой зад ПСЖ също има интересен предмет на дейност. Това е катарска държавна компания, имаща за цел да инвестира в спорта в други страни и е основана от шейх Тани. Президент на ПСЖ пък е Насер ел Келайфи, който е бивш тенисист и стой зад големия тенис турнир в Доха.  Към компанията принадлежи и испанския тим Малага.  Освен със спортни отбори, компанията може и да се похвали със собствеността на няколко телевизии. Богато портфолио, доказващо, че дружеството „Катар Инвестмънт Ауторити” не е изцяло концентрирано върху футбола.

Гледайте сблъска на шейховете, или ПСЖ- Манчестър сити от 21 часа тази вечер по RING.