на живо

ПСЖ завърши годината с резултатен успех над "Амиен"

Френският гранд зарадва привържениците си за Коледа

Twitter

"Пари Сен Жермен" постигна шеста поредна победа в Лига 1, надигравайки гостуващия състав на "Амиен" с 4:1. Шампионът на Франция завърши 2019 година със стил пред своите фенове на "Парк де Пренс", демонстрирайки изключително атакуващ стил, търсейки колкото се може повече попадения във вратата на по-скромния си опонент. Играчите на Томас Тухел доказаха, че преди кратката зимна пауза се намират в блестяща форма, записвайки девети успех в най-скорошните си 10 срещи от всички турнири.

Още в 10-ата минута ПСЖ подмами "Амиен" да атакува с почти всичките си футболисти и мигновено се възползва. С три подавания домакините организираха перфектна контраатака, завършена от Килиан Мбапе. Той вкара в седми пореден мач на ПСЖ, доближавайки се максимално до клубния рекорд на Карлос Бианчи от осем последователни срещи с попадение от сезон 1978/79 година. До почивката домакините можеха да водят с поне три гола разлика, но вратарят на гостите Режис Гюртнер се прояви с блестящи спасявания.

Едва 50 секунди след почивката обаче столичният тим удвои преднината си чрез гол на Неймар. Той вкара в пета поредна среща и внесе още повече спокойствие в играта на шампиона. В 65-ата минута Мбапе преодоля Гюртнер за втори път, стигайки до 41-я си гол през календарната година - вторият футболист на ПСЖ с подобно постижение след Единсон Кавани (50 гола през 2017 год.). Мбапе вече е с 11 гола в Лига 1 от старта на сезона, изоставайки на две от лидера при голмайсторите Уисам Бен Йедер.

Макар и да загуби тежко и да няма победа в шест поредни кръга, "Амиен" се превърна в едва втория отбор, който отбелязва гол на "Парк де Пренс" през сезона, както и първия, който се разписва при поражение в столицата - нещо, което не сториха дори "Реал" Мадрид и "Олимпик" Марсилия. Това се случи, след като Стивън Мендоса прати топката във вратата на Кейлор Навас в 70-ата минута. Четиринайсет по-късно Мауро Икарди вкара своя 14-и гол за сезона след асистенция на Бернат.

ПСЖ ще прекара зимната пауза с комфортна преднина от 7 точки на първото място в класирането спрямо преследвача "Марсилия". Парижани обаче имат и мач по-малко срещу "Монако", който ще се изиграе в началото на новата година. "Амиен" се смъкна до 18-о място с едва 17 точки от 19 мача, но продължава да показва качествен футбол и има всички шансове да остане в елита и през следващия сезон.