на живо

Публикуваха факса, с който Меси съобщил, че иска да си тръгне

Феновете се събраха пред "Камп Ноу" в знак на протест срещу президента Хосеп Мария Бартомеу

Reuters

Появи се факсът, с който голямата звезда на "Барселона" Лионел Меси е уведомил клуба, че иска да напусне. Снощи стана ясно, че аржентинският нападател вече не е щастлив на "Камп Ноу" и затова е готов да си пробва късмета другаде.

Договорът на Меси е до 2021 г., но в него има специална клауза, че той може да бъде разтрогнат в края на сезона при желание от страна на играча.

За да влезе тя в сила обаче, е трябвало да бъде активирана не по-късно от 10 юни. Меси настоява, че клаузата все още е валидна, тъй като сезонът бе удължен заради пандемията от коронавирус.

"В съответствие с това писмо, аз, Лионел Андрес Меси, моля да бъде разтрогнат договорът ми с уважаемия клуб в съответствие с чл. 24, който ми дава това право. Оценявам всички възможности за личностно и професионално развитие, които ми бяха предоставени. В същото време лични причини ме принуждават да взема това трудно решение, което се надявам да бъде прието от клуба по най-добрия начин", е написал Меси до шефовете на каталунците.

Снимка: Reuters

Феновете на "Барселона" реагираха светкавично на новината, че техният любимец иска да напусне. Те се събраха пред "Камп Ноу" с искане за оставка на действащия президент на клуба Хосеп Мария Бартомеу. Те вярват, че промяна в клубното ръководство ще накара Меси да размисли и да завърши кариерата си с екипа на "блаугранас".

Меси играе за каталунците от почти две десетилетия. Превърна се в легенда на клуба със своите 634 гола и 285 асистенции в 731 мача. Постиженията му включват 4 триумфа в Шампионската лига, 10 в Примера дивисион, 6 с Купата на краля и 8 със Суперкупата на страната.

Избиран е за "Играч на годината" на ФИФА 6 пъти в допълнение към рекордните му 6 спечелвания на най-престижното индивидуално отличие във футбола - "Златната топка".

Интерес към 6-кратния носител на "Златната топка" проявяват "Интер", "Пари Сен Жермен", "Манчестър Сити" и "Манчестър Юнайтед", но ако той не стане свободен агент, ще трябва да платят откупната му клауза в размер на 700 млн. евро.