на живо

Пулев ще проверява "стъклената брада" на Кличко

Интервю на нашия бокьор пред украински вестник

Getty Images/Guliver Photos

Нашият боксьор Кубрат Пулев, който се готви за мача на 15-ти ноември в Хамбург със световния шампион Владимир Кличко, даде голямо интервю на украинския вестник "Севодня".

По време на интервюта Пулев е положил усилие да говори на руски, колкото и трудно да е това за него.

На въпрос дали е учил руски в училище нашият боксьор отговаря:

- Да, тогава в България имаше социалистически строй и изучаването на руския език беше задължително. По руски имах "четворка". Аз не бях образцов ученик, бях непослушен, заядлив.
- А немски научи? Ти тренираш и се боксираш в Германия.
- Да, учих с преподавател. Немският език е сложен, но когато човек иска нещо да научи, той може да го направи.

Основната тема на разговора естествено е предстоящата битка с  Владимир Кличко.

- Разработи ли план за боя? – питат Пулев
- Не искам да разкривам нашите тактически намерения, това ще бъде само от полза за Владимир. Но обещавам на любителите на бокса интересен двубой. Защото в последно време Владимир имаше само с един добър съперник - Александър Поветкин. След него Кличко се боксира с Леапаи, но това беше лесен мач за Владимир.

Пулев отново повдига въпроса за честите допинг – проби искани от него по време на подготовката за мача с Кличко.

- Аз мисля, че имам всички съставки за победа. Аз съм добре подготвен физически, аз съм бърз, имам добра стратегия. Уверен съм, че боят ще мине по моя сценарий. Макар че искам да кажа, че ние с Владимир не се намираме в еднакви условия.

- Защо?
- Като боец на "Зауерланд" аз подписах договор с антидопинговата агенция НАДА. За пет години. Това беше изискване на телевизионния канал АРД. Аз постоянно съобщавам на агенцията за своите премествания - в кой град съм, в кой хотел. Ако те не ме намерят там, това ще бъде приравнено към положителна допинг-проба. Когато им написах, че пътувам от България при брат си в Германия, те ме чакаха още на летището. Само през последния месец аз три пъти сам давал допинг-проби. През тази година общо шест пъти. Това е много, но аз не виждам в това голям проблем. Аз искам всички да знаят: аз съм чист. А Кличко има съвършено други условия в договора с антидопингова агенция - той дава допинг-проба само след мач. Аз му предложих: Владимир, дай да бъдем в равни условия, дай допинг-проба преди мача. Но той отказа, позовавайки се на своя договор. Да, формално Кличко нищо не нарушава. Но той е шампион! Ако аз бях на негово място щях да се съглася да дам допинг-проба преди мача, за да докажа на всички, че съм чист.

- Ясно. А какво ще кажеш за мненията, че Владимир има "стъклена брада"?
- Така говорят. . . Засега нищо не мога да кажа - трябва сам да проверя /смее се/".