на живо

Сделката за Пулишич блести на фона на скучен трансферен прозорец

Клубовете предпочетоха да взимат под наем доказани играчи

Getty Images

Зимният трансферен прозорец за големите първенства в Европа приключи точно в полунощ на 31 януари. След почни месец "пазаруване" клубовете от Стария континент могат да направят бърза равносметка. И като че ли може да се каже, че именно хегемоните този път решиха да спестяват, а не да харчат по познатия разточителен начин.

Голяма част от клубовете прибегнаха до привличане на футболисти под наем. Доста бяха и предварителните сделки, като "Барселона" може би направи най-голям "удар", осигурявайки си подписа на Френки де Йонг, наричан "Следващия Йохан Кройф".

Всъщност най-скъпият трансфер през зимния прозорец бе преминаването на американеца с хърватски корени - Кристиян Пулишич в "Челси". Той замени екипа на "Борусия" Дортмунд с този на английския гранд за 64 млн. евро. 20-годишният футболист обаче няма да облече веднага фланелката на лондонския тим. Той ще остане при "жълто-черните" до края на сезона под наем.

Снимка: Getty Images

Очаквано във втората най-скъпа сделка е замесен китайски отбор. Паулиньо вече официално не е играч на "Барселона", след като "Гуанджоу Евъргранде" го откупи за 42 млн. евро. Той бе собственост на китайския тим до лятото на 2017 г. След това премина при каталунците, но игра само в 34 мача за отбора от "Камп Ноу" преди отново да стане собственост на "Гуанджоу".

Снимка: Getty Images

Въпреки че в тима играят куп скъпи играчи, "Пари Сен Жермен" отново не пести финанси и през зимата. Френският отбор купи аржентинеца Леандро Паредес от "Зенит" Санкт Петербург. Полузащитникът носи прякора "Новия Чаби Алонсо" и струва 40 млн. евро.

Снимка: Getty Images

"Милан" пазарува стабилно през зимата. Бразилецът Лукас Пакета пристигна от "Фламенго" за 35 млн. евро.

Толкова струва и полският нападател Кжищов Пионтек, който пристигна от "Дженоа" за същата сума и вече вкара 2 гола за тима, за да оправдае цената си.

Снимка: Getty Images

В тази класация обаче не влиза трансферът на Сеск Фабрегас от "Челси" в "Монако", тъй като сумата не е оповестена официално.

Сделката между "Барселона" и "Аякс" за Френки де Йонг на стойност 86 млн. евро също не е отчетена, тъй като каталунците подписаха само предварителен договор с младока. Целият трансфер ще бъде официално осъществен през лятото, когато Де Йонг облече екипа на "Барса" и бъде официално представен.

Снимка: Twitter

Що се отнася до преминаването на футболисти под наем, безспорно Гонсало Игуаин и смяната на "Милан" с "Челси" развълнува най-много футболния свят. 

От своя страна "сините" от Лондон пратиха нападателя си Алваро Мората под наем в "Атлетико" Мадрид.

Снимка: Twitter

В последния ден на трансферния прозорец "Челси" прати и Миши Батшуай в друг клуб. 25-годишният футболист ще играе в "Кристъл Палас".

"Барселона" пък си осигури услугите на Кевин-Принс Боатенг от "Сасуоло". 

Марио Балотели се присъедини към "Олимпик" Марсилия като свободен агент.

Снимка: Reuters

Трансферът на футболист номер 1 на България за 2018 г. Кирил Десподов вълнуваше почитателите у нас. В крайна сметка той напусна ЦСКА и от пролетния дял на първенството ще носи екипа на елитния италиански "Каляри". Сумата за трансфера му не е потвърдена официално, но слуховете твърдят, че отборът от Серия "А" е платил 4,2 млн. евро.