на живо

Пуснали руснак да влезе в Австралия с позитивен тест

Скандалите около първия за годината турнир от Големия шлем продължават

Reuters

Скандалите около Australian Open не приключиха с депортирането на Новак Джокович. Световният номер 6 Андрей Рубльов шокира с признание, че е влязъл в Австралия с положителен тест за COVID-19.

Обяснението на руснака е, че той е ваксиниран и е бил без никакви симптоми на вируса, просто PCR тестът му преди излитането е отчел положителен резултат. 

Австралийските власти са го допуснали на територията си, а той е прекарал 10-дневна карантина в хотелската си стая.

Снимка: Reuters

На 27 декември той обяви, че е заразен. "Когато излетях към Австралия все още бях позитивен, но нивата на така наречения COVID SS бяха прекалено ниски, аз нямах симптоми и не бях опасен за околните.

Именно заради това ми позволиха да вляза в страната, но при условие, че не излизам от хотелската си стая в продължение на 10 дни. В първия си мач усещах умора, но днес съм по-добре", заяви Рубльов, който победи литовеца Рикардас Беранкис и се класира за третия път на надпреварата.

Признанията му идват на фона на разразилата се сага с Новак Джокович, който не бе допуснат до Откритото първенство на Австралия. Първоначалното сърбинът получи медицинско изключение заради прекаран коронавирус, но при кацането си на Зеления континент граничните власти заявиха, че визата му е невалидна и я анулираха. Настаниха го за 5 дни в хотел за имигранти.

Впоследствие адвокатите му обжалваха, а Джокович бе освободен след изслушване в съда. Остана обаче възможността визата му да бъде отново анулирана и той да бъде депортиран. След няколко дни в размисъл, министър Алекс Хоук най-после излезе с решение и еднолично анулира визата на сърбина.