на живо

Путин: И Русия си е виновна за допинг скандала

"Без съмнение виждам политическа опека в решението", коментира руският президент

Reuters

Русия също носи вина за допинг скандала, след който страната получи забрана от Международния олимпийски комитет нейни спортисти да участват на зимните олимпийски игри в Пьончан през 2018 г. Това заяви президентът Владимир Путин на годишната си пресконференция

Той остана недоволен от факта, че руските спортисти са дали повод за такова решение. Състезателите, които не са дали положителни проби в кариерата си, могат да се включат в състезанията, но под неутрален флаг.

"За нас е очевидно, че този скандал се разрази в зависимост от вътрешнополитическия календар на Русия. За това и сами сме си виновни, тъй като дадохме повод с реални случаи на нарушения на антидопинговите правила. Но и такива на други страни бяха обявени, а не последва подобно политизирано решение. Без съмнение става дума за политическа опека в нашия случай", заяви той, цитиран от ТАСС.

"Съществуват и спортисти, на които е позволено да приемат забранени вещества по медицински съображения. Защо тогава на тези хора им е разрешено да участват? Не искам да обиждам никого - всички работят, стараят се, но конкуренцията трябва да е честна", добави още той.

Преди дни Путин заяви, че Русия няма да забрани на своите атлети да участват в Пьончан под неутрален флаг.