на живо

Работниците в Катар живеят и работят в нечовешки условия (ВИДЕО)

„Амнести Интернешънъл“ критикува остро Катар заради строежа на стадионите за Мондиал 2022

theguardian.com

Организацията за защита на човешките права „Амнести Интернешънъл“ публикува доклад, в който обвини Катар за експлоатацията на чуждестранни работници, които се трудят по футболните стадиони като част от подготовката за Мондиал 2022.

Документът остро критикува както държавата, така и световната футболна централа ФИФА за „шокиращото безразличие към ужасяващото отношение към работниците-мигранти“. „Амнести Интернешънъл“ уточнява, че докладът е изготвен след срещата с общо 132-ма чужденци, които работят по построяването на „Халифа Стейидъм“ - съоръжение, което трябва да бъде завършено в следващите 6 години.

„Условията за труд са ужасни. Температурите в Катар са доста високи – достигат до 50 градуса на сянка. Условията за безопасност също не отговарят на изискванията. Работи се по повече от 16 часа на ден, 6 дни в седмицата. Не всички заплати се изплащат навреме, а на паспортите на повечето работници са отнемани. Така, ако тези хора бъдат хванати от полицията, незабавно биват депортирани”, заяви експертът на организацията - Регина Шпьотъл.

От „Амнести Интернешънъл“ са разговаряли със работници от Бангладеш, Индия и Непал, които разказват и че са принудени да живеят в нечовешки условия и сред множество ограничения от своите работодатели.

Мнение по случая изказа и новоизбраният президент на Световната футболна централа – Джани Инфантино.

„Има доста проблеми, които трябва да решим. Това е ясно за всички. Да, доста работа вече е свършена. Ние сме ФИФА, нашата работа е да се уверим, че тези стадиони ще бъдат построени. За това трябва да си сътрудничим и да подобрим ситуацията. Смятам, че в последно време постигнахме прогрес и съм сигурен, че ще напреднем още, но ще следим внимателно случващото се”, каза той.

От комисията по изграждане на стадионите в Катар увериха, че правят всичко възможно лошите условия на труд да бъдат подобрени, но поясниха, че подобни проблеми съществуват на строителните площадки по цял свят.