на живо

Радослава Мавродиева се класира за финала на гюле на европейското първенство (ВИДЕО)

Българката ще спори за медалите по-късно днес

Getty Images

Радослава Мавродиева преодоля квалификациите на гюле на европейското първенство по лека атлетика в зала в Белград.

Мавродиева постигна квалификационната норма от 17.70 метра в последния си трети опит от пресявките, с което се класира със седми резултат за финала, който е днес от 18.35 часа българско време.

Българката, бронзова медалистка от континенталния шампионат на закрито в Прага 2015, има лично постижение от 18.10 метра, с което спечели балканската титла през миналия уикенд в същата зала "Комбанк Арена" в сръбската столица.

Най-добре в пресявките се представи лидерката в европейската ранглиста за сезона Анита Мартон (Унгария), която постигна 18.44 метра.

Втора с 18.13 метра е бившата световна и европейска шампионка за девойки Альона Дубицкая (Беларус), а германката Клодин Вита (Германия) е трате с лично постижение от 17.83 метра.

"Вече съм добре. Квалификацията беше напрегната. 21 момичета са много. Трябваше да се чака доста между опитите, което натоварва допълнително. Резултатите бяха много близки, през 5-6 сантиметра. Гледах да се съхраня. Довечера ще бъде съвсем различно състезание. Забравям тази квалификация. Знам, че трябва да вдигна метража. Може някои да се разтласкат. Дано да съм от тях", каза Мавродиева след края на квалификацията.