на живо

Радостин Василев: Основният проблем на спорта е липсата на прозрачност

Министърът на младежта и спорта коментира срещите си с представители на ЦСКА и "Левски"

Радостин Василев: Основният проблем на спорта е липсата на прозрачност

"Основният проблем в българския спорт е липсата на правила и прозрачност. Ако спортът не стане държавна политика, аз нямам ресурса с 96 милиона лева да правя чудеса с магическа пръчка. Имам сили да се справя и да работя добре" - това заяви министърът на младежта и спорта Радостин Василев след срещите си с представители на футболните ЦСКА и "Левски" по негова покана. 

С "червените" той обсъди казуса около стадион "Българска армия" и строежа на ново съоръжение в Борисовата градина. 

"Въпросът с "Българска армия" и Панчарево е много сложен. Натрупани са дългове, които не знам защо толкова години не са коментирани. Вече от градоустройството ще стане ясно дали ЦСКА ще може да направи промените, които иска. Целта ми е да стана мост между ЦСКА и "Сердика спортни имоти". Трябва в най-скоро време да продължим напред. Трябва да се създаде комисия, която да оцени промените, които са направили от ЦСКА на Панчарево. Трябва да се създаде общо дружество. Притесненията на ЦСКА със спортните книжа са и наши притеснения", каза министърът и добави:

Снимка: Lap.bg

"Проблемите със стадиона на ЦСКА са основно извън Министерството на спорта. Заедно трябва да разговаряме с архитекта и да разрешим проблемите. Предвиждам лична моя среща с главния архитект. Когато всички детайли около инвестициите на ЦСКА, ще излезем с официална информация. Не сме коментирали детайлно кога и дали ЦСКА ще спре да плаща наем. Това решение не може да бъде взето само от мен. С учредяването на новото дружество това може да бъде възможно"

При разговорите с "Левски" също е станало дума за стадион "Георги Аспарухов".

Снимка: Lap.bg

"Разговаряхме и с "Левски" за стадион. "Георги Аспарухов" е със сектор без козирка, а сега разбрах, че имат проблеми и с хидроизолацията. Наско Сираков, Иво Ивков и Станимир Стоилов са оптимисти за бъдещето. "Левски" няма да бъде онеправдан", каза Василев. 

Той заяви, че се е срещнал само с тези два клуба, тъй като тяхната фенска маса представлява 80% от всички привърженици у нас.

Снимка: Ладислав Цветков

"С "Берое" ще говорим, ако ни потърсят. С "Левски" и ЦСКА ние поискахме срещи, защото са 80% от любовта на България. Трябва да се занимавам и с другите спортове, не съм министър на футбола, а на спорта. Ще се срещна с ръководството на спортния тотализатор след Нова година. Огромна част от финансирането на спорта идва именно от него. Към момента нямам покана за разговор с БФС. Веднага след Нова година ще поканя на среща всички спортни федерации", каза министър Василев.