на живо

Раева за отлагането на Игрите: Най-доброто решение в този труден за човечеството момент

Председателят на Българската федерация по художествена гимнастика приветства решението за Токио

Lap.bg

Олимпийските игри в Токио бяха отложени за следващата година заради пандемията от коронавирус. Председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева приветства решението, тъй като "няма как без тренировки да участваме на олимпийски игри". 

"Много съм затруднена да коментирам изобщо цялата ситуация. Очаквах нещо подобно след отменянето на европейското първенство по футбол и редица други състезания. Затягат се мерките и става все по-сериозно и по-сериозно. Надявам се, че в скоро време ще бъде овладян този вирус и нещата ще си тръгнат по старому - ще започнем да нагаждаме състезанията, кое, кога. За съжаление, решението е крайно и категорично. С оглед на ситуацията, в която се намираме, това е добре, защото няма как без тренировки да участваме на олимпийски игри", каза Раева пред bTV.

Снимка: Lap.bg

Според нея, дори Игрите да не бяха отложени, паузата в календара е щяла да повлияе негативно на квалификациите.

"Ние получихме официално писмо, в което се казва, че се мисли да бъдат покрити тези квалификации и по какъв начин да участват отборите. Щеше да има някакво решение, но то щеше да бъде твърде несправедливо, защото ситуацията е твърде различна за различните държави. Някои тренират, някои не могат да тренират. Някои са квалифицирани, други ще хванат заварено положение. Така че може би това е най-доброто решение, за да се справим с това, което се случи на целия свят, на човечеството, по възможно най-добрия и бърз начин."

Снимка: Lap.bg

Относно желанието на някои момичета в българския отбор да се откажат след края на Игрите това лято, Раева каза: "Имаше такава нагласа в Катрин Тасева и Невяна Владинова. Смятам, че тяхната цел е олимпиадата, а след като тя се премества с една година, ще трябва и те да си прекроят плановете и да тренират поне още една година. При ансамбъла изобщо не стои въпросът дали ще играят или не. Те продължават, защото голямата им цел е олимпиадата. Това няма да се отрази по никакъв начин нито на селекцията ни, нито на отбора ни индивидуално. В момента, в който стане възможно, ще си продължим с нормалните тренировки.", каза още тя.

"Когато имаш една цел, ти я преследваш докрай. Ако наистина го желаеш, няма значение дали олимпиадата е тази година или следващата."

Снимка: Българска федерация по художествена гимнастика

Илиана Раева коментира и как ще се отрази паузата върху подготовката на състезателките.

"След дългата пауза, особено за един елитен състезател, е важно да се влезе постепенно в тренировъчния режим и постепенно да се увеличат натоварванията. По отношение на състезанията, при тази ситуация най-важни остават Световните купи. Имаме потвърждение от ФИГ Световната купа в България да бъде през месец юни. Всичко обаче е предпоследно, защото не знаем какво ще се случи и накъде ще тръгне светът.", завърши Раева.

bTV призовава: останете си вкъщи!