на живо

Райън Гигс фаворит за треньор на „Суонси”

„Лебедите” в търсене на нов наставник

Getty Images

Живата легенда на „Манчестър Юнайтед” Райън Гигс е спряган за старши треньор на уелския „Суонси”, след като отборът от Висшата лига остана без мениджър във вторник.

Първият американски наставник в Премиър лийг – Боб Брадли, беше уволнен след само 85 дни начело на "лебедите". На Боксинг дей „Суонси” загуби с 1:4 от „Уест Хем” като домакин и се озова на 19-то място в таблицата. Това накара собствениците на клуба да потърсят нова промяна, уволнявайки втори мениджър от началото на сезона.

Под ръководството на Брадли „белите” спечелиха едва 8 от възможни 33 точки.

Гигс няма особено голям опит като треньор. След отказването си от футбола, 43-годишният бивш капитан на Уелс остана в любимия си „Манчестър Юнайтед”. Той работи като асистент в щабовете на Дейвид Мойс и Луис ван Гаал.

За период от няколко срещи в края на сезон 2013/14 Гигс води самостоятелно „червените дяволи”, но само като временен наставник.

Това поражда известни съмнения, че бившият халф може и да не се справи с тежката задача да вдигне „лебедите” на крака. Поради тази причина босовете на „Суонси” обмислят и други варианти за наставник на отбора, а сред опциите за нов треньор на "Либърти стейдиъм" са Яп Стам и Алан Пардю.