на живо

Рамос и Пике - врагове и съюзници

Какво още ще видим във войната между двамата?

Съперничеството между Серхио Рамос и Жерар Пике неизменно е в центъра на вниманието, когато дойде време на Ел Класико. Поредния епизод гледахме в неделя вечерта.

Капитанът на "Реал" Мадрид бе изгонен след свиреп шпагат в краката на Лионел Меси. И докато излизаше от бойното поле, не пропусна да подразни стария си враг Пике. Стори го с подигравателен жест, имитиращ голяма и вечно говореща уста. Посланието е ясно - защитникът на "Барселона" често се оплаква от съдиите.

После действието се пренесе в миксзоната. "Когато Рамос се прибере, ще съжалява за постъпката си. Влизане с двата крака - това е чист червен картон. В Мадрид са свикнали с благосклонни рефери и когато съдията си свърши работата безпристрастно, той винаги е лош", коментира Пике.

"Сега в "Барселона" ще говорят каквото поискат. Жери обича да се оплаква, да пуска туитове. Аз защитавам своя клуб, той - неговия. Когато играем заедно за Испания, имаме обща цел. Но не очаквайте да го прегърна след Ел Класико", отговори Серхио. 

И така - кои са ключовите моменти от тази сага, какви са отношенията между двамата извън терена и как започна всичко?

Началото

Трябва да се върнем към началото на десетилетието. Дербито между "Барса" и "Реал" винаги е било взривоопасно, но с присъствието на Жозе Моуриньо на "Сантяго Бернабеу" напрежението се покачи до точката на кипене. А на 29 ноември 2010 г. водата изкипя.

Каталунците съсипаха вечния съперник с 5:0 на "Ноу Камп", а 24-годишният Рамос бе изгонен за нарушение срещу Меси. След това 23-годишният Пике разпери дланта си към небето - пет пръста за петте попадения. Това бе първият залп на едно ожесточено сражение.

По-късно двамата бранители се превърнаха в идоли на феновете. И в главни носители на клубните ценности.

Пике е най-яростният защитник на "Барса" пред съдии, съперници и дори пред политиците в Мадрид, като се изказва открито в подкрепа на независимостта на Каталуния.

В същото време в "Реал" се превърнаха в майстори на късните завръщания, а когато хронометърът наближи към 90-ата минута, всички погледи се обръщат към Рамос. Горд със своята испанска идентичност, капитанът безстрашно води Кралския кораб във вечната битка с "Барса".

Макар че Пике не носи лентата, той е смятан за истински лидер и бъдещ президент на своя клуб.  

На фронта

Рамос редовно защитава съотборниците си от отровните стрели на Пике. Например Алваро Арбелоа, когото Жерар нарече "конус". "Добре е Жерар да вземе пример от фигури като Пуйол, Шави, Раул и Касияс", отсече Серхио.

Пак той се хвърли на амбразурата след рождения ден на Кристиано Роналдо. Тогава Пике се пошегува под снимката на португалеца с певеца Кевин Ролдан. Самото парти бе организирано след шокиращото поражение с 0:4 от градския съперник "Атлетико".

Заедно за родината

Може би именно това напрежение кара Рамос и Пике да играят толкова силно в испанската защита. Когато Карлес Пуйол все още бе на терена, успяваше да успокои страстите. Той играеше в партньорство с Жерар в центъра на отбраната, а Серхио оперираше отдясно. Така тимът триумфира на Евро 2008 и Мондиал 2010.

После Пуйол се оттегли, а човекът от Мадрид премина в средата. Едно партньорство, в което никой не иска да сгреши и да закопае отбора. Просто защото другият ще злорадства.

Социалните медии наляха още повече масло в огъня. Пике може да напише каквото реши. А медиите ще попитат Рамос какво мисли по въпроса.

Предишният селекционер Висенте Дел Боске бе принуден да ги събере на специална среща преди Евро 2012. Поддържането на приятелска обстановка в съблекалнята винаги е от ключово значение, а това не е лесна задача с по няколко футболисти от "Барса" и "Реал".

"Да, говорихме с Пике. Разбрахме се да престанем да се държим като малки деца и да действаме като професионалисти. Няма да успеем, ако не работим заедно", обясни Рамос.

Какво още да очакваме?

Жерар не крие желанието си един ден да оглави "Барселона" като президент. Серхио още не говори за бъдещето си, но се предполага, че иска да стане треньор. Не е никак трудно да си представим как двамата продължават япостната си схватка, само че в нови роли.