на живо

Разглобяват след игрите олимпийския стадион в Пьонгчанг

Съоръжението струва 105 милиона долара

Олимпийският стадион в Пьонгчанг, на който ще се проведат церемониите по откриването и закриването на зимните игри догодина, вече е напълно завършен. Съоръжението за 35 000 зрители е временно и ще бъде напълно разглобено веднага след края на форума. На негово място в центъра на града ще се появят музей и зона за развлечения.

Първоначално организаторите планираха да проведат церемониите на голям стадион в близък град, защото именно това е и най-икономичният вариант. Бюджетът на игрите вече набъбна до 12,4 милиарда долара - почти два пъти повече от сумата, оповестена при избора на домакин през 2011 г.

Жителите на Пьонгчанг обаче не възприеха идеята за съседен град и в крайна сметка организационният комитет отстъпи. Строежът на стадиона продължи 22 месеца и струва 105 милиона долара. Арената представлява 7-етажен комплекс във форма на петоъгълник. Всеки ъгъл символизира една от ключовите цели на игрите - културни игри, екологични игри, икономични игри, игри за мир и игри на информационните технологии.