на живо

Разрешиха на Джокович да напусне хотела за мигранти по време на изслушването

Все още няма окончателно решение на австралийския съд по казуса с визата на тенисиста

Reuters

Световният номер 1 в тениса - Новак Джокович, напусна хотела за мигранти в Мелбърн, в който беше настанен след пристигането си в Австралия. 

Днес (10 януари) съдия Антъни Кели трябва да се произнесе по казуса с визата на сърбина. При кацането в страната Джокович беше задържан от граничните власти заради неправилно попълнени документи. Въпреки че има разрешение от две независими медицински комисии да играе на Откритото първенство на Австралия без да бъде ваксиниран, местните власти отказаха да пуснат тенисиста на своя територия и анулираха документа му. Адвокатите му обжалваха.

Снимка: Reuters

Стигна се до изслушване пред съда, което започна след 3:00 ч. българско време. Заради големия обществен интерес то е предавано онлайн, а съдията разреши Ноле да напусне хотела си, за да може да се информира за случващото се. Той се присъедини към своите адвокати.

Снимка: Reuters

Около 5:00 ч. българско време адвокатът, представляващ Министерството на вътрешните работи на Австралия, предложи страните да излязат в обедна почивка. Подновяването се забави вероятно заради процедурата по продължаване на забраната за депортация на Джокович. Тя беше наложена от съда веднага след подадената жалба от страна на адвокатите на сърбина. В момента тя важи до 11:00 ч. българско време. Очаква се тогава да стане ясно и крайното решение на съдия Кели. 

Снимка: Reuters

По време на процедурата десетки представители на сръбската диаспора в Австралия се събраха пред съда в Мелбърн и хотела, в който беше настанен Джокович в последните 5 дни. Неговите родители разказаха, че условията в сградата не са добри, храненията са две, а не три на ден, и има буболечки в стаята. 

Министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич сподели преди изслушванията, че е успяла да уреди безглутенова храна за Джокович и уреди, с които да поддържа форма. 

Снимка: Reuters

По време на изслушването адвокатите на Джокович заявиха, че той е подал всички необходими документи за пребиваване на територията и те са били одобрени. Сърбинът получи медицинско изключение заради скорошен положителен тест за коронавирус - на 16 декември. Той обаче участва в няколко обществени събития непосредствено след него.

От австралийска страна твърдят, че такъв тест не е основание за липса на ваксина против вируса. Тя се изисква от всеки, влизащ на територията на страната.

Снимка: Reuters

Обсъдено беше и отношението на граничните власти към Джокович при кацането му в Австралия. Защитата на тенисиста твърди, че той е бил заставен да изключи телефона си и не е имал връзка с адвокатите по време на близо 8-часовия си престой на летището, за да осигури нужната документация. Адвокатът на Министерството на вътрешните работи на страната заяви, че натиск не е имало. 

"Единственият въпрос, който ме вълнува, е какво още е можел да направи този човек (б.а. – Новак Джокович)?" - беше репликата на съдия Кели, която беляза първата част от изслушването на страните.