на живо

Разрешиха присъствието на фенове по трибуните за футболните мачове

Те трябва да бъдат разположени през две седалки

Lap.bg

Футболните фенове се завръщат на трибуните още с подновяването на първенството в Първа лига. Днес (2 юни) министърът на здравеопазването Кирил Ананиев разреши присъствието на публика по време на мачовете

Заетите места по трибуните трябва да са 30% от капацитета на стадиона, а феновете да са разположени през две седалки.

На 5 юни се подновява шампионатът в Първа лига, като първоначално се смяташе, че мачовете до края на кампанията ще се играят без публика.

В последните дни феновете подеха кампания, с която призоваха съответните държавни органи да им позволят да гледат на живо срещите. Представителите на едни от родните клубове с най-многобройни агитки - "Левски", ЦСКА, "Ботев" Пловдив и "Локомотив" Пловдив, "Берое" и "Черно море", се обединиха около тезата, че по принцип посещаемостта на мачове в родното първенство е ниска и рядко надхвърля 30% от капацитета на стадиона. Като мотив за присъствие на трибуните, те посочиха, че стадионите са на открито, а феновете са показали по време на извънредното положение, че са отговорни и могат да спазват нужните марки.

Снимка: БГНЕС

Привържениците заявиха, че по този начин - с продажба на билети, ще подкрепят и финансово любимите си отбори, които изпитват затруднения, след като мачове у нас не са се провеждали от средата на март, когато беше въведено извънредното положение заради пандемията от коронавируса.

Първенството в Първа футболна лига се завръща на 5 юни, като трябва да се изиграят два кръга до края на редовния сезон, а след това 5 кръга от плейофите.

Турнирът за Купата на България е в етап на полуфинали. Финалът е насрочен за 1 юли.