на живо

Разследват Франц Бекенбауер за корупция

Швейцарските власти подхванаха домакинството на Мондиал 2006

Ладислав Цветков

Една от световните футболни емблеми - Франц Бекенбауер, е разследван за корупция. Новината съобщиха швейцарските власти.

Легендата ръководеше кандидатурата на Германия за световното първенство през 2006 г. През март ФИФА стартира разследване срещу шестима души за участието в корупционни схеми при спечелването на домакинството. Прокуратурата в Швейцария също се захвана със случая, като работи в сътрудничество със световната футболна централа.

Главният прокурор обяви, че разследването е за измама, пране на пари и незаконно облагодетелстване. Извършени са обиски в Германия и Австрия. Проследяват се действията на още трима членове на организационния комитет на Мондиал 2006 - Тео Цванцигер, Волфганг Нирсбах и бившия генерален секретар на футболния съюз Хорст Шмит.

През миналия октомври Бекенбауер призна, че е допуснал грешка, свързана с кандидатурата. Той обаче категорично отрича да са купувани гласове. ФИФА му наложи глоба в размер на 7000 швейцарски франка заради отказа му да съдейства на разследването.